Studiu: Poluarea aerului costă orașele europene 160 de miliarde de euro anual / Bucureștiul, pe locul 2 în top

Poluarea aerului costă locuitorii orașelor europene peste 160 de miliarde de euro în fiecare an din cauza impactului pe termen lung și scurt asupra sănătății, a declarat un grup de observatori de mediu și sociali, într-o cercetare publicată miercuri. Bucureștiul se află pe 2 în acest top, potrivit AFP

Într-o analiză cuprinzătoare a datelor privind calitatea aerului, a sănătății și a transportului în peste 400 de orașe, alianța CE Delft a declarat că poluarea cu combustibili fosili în 2018 a costat cetățeanul din clasa mijlocie 1.250 euro – aproximativ 4% din venitul lor anual.

Autorii analizei sunt de părere că poluarea aerului crește probabilitatea de a dezvolta factori de risc asociați cu Covid-19.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare că reducerea poluării aerului în orașele europene ar trebui să fie printre prioritățile orașelor din Europa”, se arată în analiză.

Studiul a analizat mai mult de o duzină de factori de sănătate asociați cu poluarea aerului în orașe pentru a cuantifica „costul social” al fumului de eșapament și al fumului fabricilor asupra cetățenilor.

Autorii au stabilit costul pentru 130 de milioane de cetățeni în orașele studiate la 166 miliarde de euro în 2018, ultimul an pentru care au fost disponibile date complete.

Londra a avut cel mai mare cost social datorat poluării în termeni absoluți, totalizând 11,38 miliarde de euro de bunăstare pierdută.

Bucureștiul (6,35 miliarde de euro pierdute) și Berlinul (5,24 miliarde de euro pierdut) s-au clasat pe locul al doilea și, respectiv, pe locul al treilea.

Majoritatea costurilor sunt legate de riscul crescut de deces prematur pe care îl au locuitorii din mediul urban.

Autorii au spus că, deși poluarea aerului în orașe provine dintr-o serie de surse, inclusiv agricultură sau industrie, există o legătură clară între utilizarea sporită a mașinii și costurile sociale asociate.

În iulie, ”Indicele calității aerului” a publicat date anuale care arată că poluarea aerului reduce speranța de viață pentru fiecare bărbat, femeie și copil de pe Pământ cu aproape doi ani.

Aproape un sfert din populația globală trăiește în doar patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate – Bangladesh, India, Nepal și Pakistan.

Articolul precedentOrban acuză: Și USR l-a votat pe Iordache / USR, replică dură după declarațiile șefului PNL
Articolul următorJaponezii au inventat pungi comestibile într-un efort de salvare a animalelor care le ingerează și mor