Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva Ciprului și Maltei. Motivul- în cele două țări se derula programul „pașaportul de aur”- prin care investitorii primesc mai ușor cetățenie, arată un comunicat al CE.
„Pașaportul de aur” și , implicit, cetățenia Uniuniunii Europene, era acordat oamenilor bogați care făceau investiții în Cipru sau Malta fără a avea o legătură cu statele respective, fapt ce contravine legislației europene.
„Astfel de scheme au implicații pentru Uniune în ansamblu. Atunci când un stat membru acordă cetățenia, persoana în cauză devine automat cetățean al UE și se bucură de toate drepturile legate de acest statut, cum ar fi dreptul la liberă circulție și la muncă în interiorul UE, dreptul de a vota la alegerile municipale, precum și alegerile pentru Parlamentul European. În consecință, efectele schemelor de cetățenie pentru investitori nu sunt limitate nici la statele membre care le acordă și nici nu sunt neutre în ceea ce privește alte state membre și UE în ansamblu”, potrivit comunicatului.
Mai mult, pașaoartele de aur sunt „o verigă slabă în eforturile UE de a reduce corupția și spălarea de bani”, a scris pe Twitter vicepreședintele CE Vera Jourova.
„Pașapoartele UE nu pot fi vândute”, a adăugat ea.
Guvernele din Cipru și Malta au la dispoziție două luni pentru a răspunde notificărilor. Dacă răspunsurile nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate emite un aviz motivat în această privință.