Ieri și azi în modă: Cum se îmbrăcau locuitorii ținutului dintre Tigru și Eufrat-Mesopotamia?

Poate părea cel puțin ciudat, însă moda a început odată cu apariția speciei umane. Oamenii de atunci purtau haine din piele de animale vânate, însă mai mult pentru a se proteja de frig, ploi și alte fenomene meteo. Abia în perioada neolitică oamenii au reușit să creeze primele țesături.

Astăzi vom merge în ținutul dintre Tigru și Eufrat- Mesopotamia. Sumerienii, atât femeile cât și bărbații, purtau în special fuste din piele de oaie. Pentru oamenii de rând- lungi până la genunchi sau pentru persoanele importante- până la glezne. Doamnele și domnii purtau peruci și erau împătimiți ai bijuteriilor din aur, precum broșe, cercei sau ornamente pentru păr. Câțiva ani mai târziu, stilul vestimentar s-a schimbat. Femeile și bărbații au început să poarte o haină largă din lână asemănătoare șalului din zilele noastre, iar pentru bărbați materialul fiind aranjat astfel încât să aibă mereu liber brațul cu care țin spada. Pentru assyrieni și babylonieni, șalul și tunica aveau să devină nelipsite din garderobă. Ambele erau făcute dintr-o singură bucată de material.

Cum se pare că temperaturile erau destul de ridicate în ținutul dintre Tigru și Eufrat, tunica avea mâneci scurte, însă era lungă până la genunchi sau până la glezne și era adesea brodată cu motive geometrice. În ceea ce privește încălțămintea, locuitorii Mesopotamiei purtau sandale sau cizme scurte, confecționate dintr-o piele moale sau material textil.

Țesăturile purtate de sirieni și persani aveau o broderie bogată. Spre exemplu, sursele pentru studiul costumului persan sunt ruinele orașului vechi Persepolis, unde se afla palatul lui Cyrus cel Mare. Specialiștii spun că motivele ornamentale persane erau animale care se luptau între ele, păsări, berbeci și animale fantastice. Trebuie spus că broderia persană era încadrată în figuri geometrice precum pătrate, cercuri sau dreptunghiuri.

Cum ar fi arătat costumul unui soldat persan? Izvoarele istorice spun că ar fi fost cumpus din pantaloni lungi și o tunică dreptunghiulară cu mâneci lungi și înguste. Cât despre îmbrăcămintea unui arcaș regal, ea ar fi fost bogat brodată, alcătuită dintr-o pereche de pantaloni lungi și o tunică, de această dată, cu mânecă lungă și largă.

Articolul precedentIsrael: Nou vaccin inovator împotriva Covid-19 intră în faza testării clinice în noiembrie
Articolul următorANALIZA Afacerile de familie se confruntă cu un mediu fiscal complex și în continuă schimbare