Proteste în Thailanda: Poliția a folosit tunuri cu substanțe chimice pentru dispersarea protestatarilor nemulțumiți de guvern și monarhie

Sute de thailandezi protestat sâmbătă în Bangkok, sfidând împotriva unei represiuni împotriva demonstranților, cât și scandând împotriva guvernului și a monarhiei, potrivit Reuters

După ce poliția a folosit vineri pentru prima dată tunuri de apă împotriva unui protest realizat de mii de oameni în centrul Bangkokului, protestatarii au fost de acord să se adune sâmbătă în diferite puncte din oraș.

Câteva sute, mulți în tricouri negre, au organizat un miting la stația Lat Phrao din nordul Bangkokului. De asemenea, au fost raportate proteste în alte câteva părți ale orașului, în timp ce poliția a anunțat că serviciile feroviare au închis o mare parte din centrul Bangkokului pentru a contracara demonstrațiile.

„Prayuth afară” au scandat protestatarii, referindu-se la prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, un fost conducător militar pe care îl acuză că măsluit alegerile de anul trecut.

Într-o represiune în creștere, poliția a arestat peste 50 de persoane – inclusiv mai mulți lideri – săptămâna trecută.

„Violente sau nu, toate adunările sunt ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Yingyos Thepjamnong, într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anucha Burapachaisri, a declarat pentru Reuters: „Nu există victorie sau înfrângere pentru nicio parte. Totul afectează țara”.

Joi, protestele au fost interzise, reprezentând cea mai mare provocare din ultimii ani pentru guvern, aducând critici fără precedent regelui Maha Vajiralongkorn.

Imediat după interdicție, zeci de mii de oameni au protestat la Bangkok. Mii de oameni s-au adunat vineri, împingându-se cu forțele de ordine care au folosit tunuri cu apă amestecată cu o substanță chimică.

Protestatarii cer eliminarea lui Prayuth, care a preluat puterea pentru prima dată într-o lovitură de stat din 2014. El respinge acuzațiile protestatarilor conform cărora el a măsluit de anul trecut pentru a menține puterea.

Palatul Regal nu a făcut niciun comentariu cu privire la proteste, dar regele a spus că Thailanda are nevoie de oameni care să iubească țara și monarhia.

Articolul precedentBelgia închide luni barurile și restaurantele pentru a combate coronavirusul / Ce alte restricții s-au mai introdus în țară?
Articolul următorBilanț coronavirus: 745 de pacienți la ATI – nou record / 3.952 de cazuri noi din 31.767 de teste efectuate