Corupție la cel mai înalt nivel: Fost ministru mexican, acuzat de trafic droguri și spălare de bani

Un fost ministru al apărării mexican a fost acuzat de trafic de droguri și spălare de bani în timp ce ocupa funcții publice, spun procurorii americani citați de BBC

Gen Salvador Cienfuegos Zepeda a fost arestat joi pe aeroportul din Los Angeles. El urmează să apară în fața tribunalului, vineri, pentru patru acuzații în California.

Acuzațiile sale includ conspirație pentru a distribui heroină, cocaină, metamfetamină și marijuana către SUA.

Procurorii îl acuză pe Cienfuegos, un general pensionar cunoscut sub numele de „Nașul”, că a ajutat pe cartelul H-2 – „o organizație mexicană extrem de violentă ce se ocupă de traficul de droguri” – să introducă droguri în SUA.

„În schimbul mitei, el a permis Cartelului H-2 – un cartel care se angaja în mod obișnuit în violențe, inclusiv tortură și crimă – să opereze în Mexic”, arată procurorii într-un document al instanței publicat vineri.

Procurorii spun că dețin dovezi ale comunicațiilor dintre Cienfuegos și un lider înalt al cartelului H-2. Aceștia au solicitat ca Cienfuegos să fie ținut în detenție până la procesul său, argumentând că generalul prezintă „un risc semnificativ de a fugi din țară”.

Dacă ar fi condamnat, fostul ministru al apărării ar putea face peste 10 ani de închisoare, spun procurorii.

Anterior, guvernul mexican a confirmat la BBC că Gen Cienfuegos a fost arestat pe baza unui mandat al Administrației SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA).

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat că arestarea „servește pentru a ilustra că principala problemă din Mexic este corupția”. López Obrador i-a acuzat pe predecesorii săi că conduc un „narco-guvern” care permite corupția. El încearcă să ridice imunitatea foștilor lideri pentru ca aceștia să poată fi urmăriți penal.

Cienfuegos, în vârstă de 72 de ani, a fost ministru din 2012 până în 2018, sub președintele Enrique Peña Nieto. Cel mai în vârstă membru al forțelor armate, acesta a jucat un rol cheie în războiul mexican împotriva drogurilor.

Articolul precedentMisterele Bucureștiului vechi. Ultimul colț al Rusiei Imperiale în capitala României
Articolul următorBojdeuca lui Ion Creangă va fi reabilitată cu 1 milion de euro