Cercetătorii afirmă că datele din Xinjiang dezvăluie strategia guvernamentală de control social pe termen lung, scrie The Guardian.
Documente întocmite de oficiali din sudul Xinjiang și analizate de cercetătorul Adrian Zenz, un antropolog german cunoscut pentru studiile sale despre lagărele de reeducare din Xinjiang, arată că în 2018 peste 9.500 de copii uiguri din comitatul Yarkand au fost clasificați ca având unul sau ambii părinți reținuți.
Dosarele fac parte dintr-o serie de documente descărcate în vara lui 2019 din rețele online folosite de oficiali locali. Acestea arată că toți acești copii au avut cel puțin un părinte în închisoare, centre de detenție sau de „reeducare”. Niciun copil han, etnia majoritară în China, nu se află pe listă.
Se crede că autoritățile chineze au încarcerat peste un milion de etnici uighuri și alte minorități musulmane în lagăre de muncă pe care Beijingul le numește „centre de reeducare” în regiunea Xinjiang din nord-vestul țării. Autoritățile chineze afirmă că măsurile fac parte din eforturile de eliminare a sărăciei și combatere a corupției.
Copiii sunt adesea plasați în orfelinate de stat sau școli cu internate unde elevii sunt atent monitorizați și aproape toate cursurile și interacțiunile trebuie să aibă loc în limba mandarină în loc de uighura maternă.
Potrivit cercetărilor profesorului Zenz, 880.500 de copii – incluzându-i și pe cei ai căror părinți sunt absenți din alte motive – trăiau în internate în 2019, o creștere de 76% comparativ cu 2017, anul în care China și-a extins sistemul de lagăre de concentrare.