Casa Albă a fost avertizată că Giuliani era folosit de ruși pentru a-l dezinforma pe Trump

Casa Albă a fost avertizată în 2019 că avocatul personal al președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, „era folosit pentru a alimenta dezinformarea rusă” președintelui, a informat joi Washington Post, citat de CNN.

Dezvăluind conversații cu patru foști oficiali familiarizați cu această chestiune, Post a spus că agențiile de informații americane au avertizat Casa Albă că Giuliani „a fost ținta unei operațiuni de influență a serviciilor de informații ruse” în care Trump a fost destinatarul dezinformării.

Ziarul a spus că avertismentele „se bazează pe mai multe surse, inclusiv comunicări interceptate, care arătau că Giuliani interacționează cu persoane legate de serviciile secrete rusești în timpul unei călătorii din Ucraina în decembrie 2019, unde adună informații despre care credea că va expune actele corupte ale fostului vice președintele Joe Biden și fiul său Hunter „.

Unul dintre foștii oficiali a declarat pentru Post că avertismentele l-au determinat pe consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien să-l avertizeze în mod privat pe Trump că „orice informație pe care Giuliani a adus-o din Ucraina ar trebui considerată contaminată de Rusia”.

„Fă ceea ce vrei să faci, dar prietenul tău Rudy a fost lucrat de serviciile rusești în Ucraina”, a declarat această sursă pentru Post, rezumând avertismentul lui O’Brien către Trump.

Ziarul spunea că oficialii doresc să-l împiedice pe Trump să „spună ceva nepotrivit”, mai ales având în vedere faptul că se află în mijlocul unui proces de punere sub acuzare condus de democrați în Cameră.

Însă oficialul a spus că Trump a „ridicat din umeri” la avertismentul lui O’Brien, respingând îngrijorările legate de Giuliani spunând: „Acesta este Rudy”, potrivit publicației, care a menționat că avocatul a vizitat Casa Albă la jumătatea lunii decembrie, imediat după Comitetul judiciar al Camerei a aprobat articolele de punere sub acuzare și apoi s-a întâlnit cu Trump câteva zile mai târziu în Florida.

Post a raportat că foștii oficiali au spus că Giuliani nu a fost subiectul serviciilor de informații americane în timp ce se afla în Ucraina, dar că unele dintre comunicările sale au fost capturate deoarece interacționează cu „bunuri suspectate rusești” care erau supravegheate.

Giuliani, în timp ce încerca să dezgroape lucruri murdare în legătură cu Hunter Biden, a fost atât de hotărât să adune informații „încât toată lumea din comunitatea de informații care știa despre asta vorbea despre cât de greu va fi să încerc să-l determine să se oprească și să ia în serios ideea că era folosit ca o conductă pentru dezinformare”, a declarat un fost oficial pentru ziar.

Post a declarat că o serie de înalți oficiali ai administrației știau că avocatul lui Trump este vizat de ruși, inclusiv procurorul general William Barr, directorul FBI Christopher Wray, precum și avocatul Casei ALbe, Pat Cipollone.

Articolul precedentOMS: Numărul zilnic al deceselor ar putea ajunge în 2021 să fie de cinci ori mai mare decât în aprilie
Articolul următor”Podul speranței” pentru cele mai rare primate din lume