UE către Marea Britanie: Un acord comercial echitabil merită toate eforturile, dar ar putea și să eșueze

Liderii Uniunii Europene au declarat joi că un nou parteneriat „corect” cu Marea Britanie merită „orice efort”, însă că blocul nu va face compromisuri cu orice preț și că este pregătit pentru o divizare bruscă a comerțului în valoare de un trilion de euro în fiecare an, scrie Reuters.

Întâlnindu-se față în față doar pentru a treia oară în timpul pandemiei coronavirusului, liderii UE au purtat măști și s-au păstrat la distanță în timp ce se adunau la Bruxelles pentru a discuta despre Brexit, unde un nou pact comercial este încă evaziv, deoarece se apropie termenul de finalizare a anului.

„Vrem o înțelegere, dar evident că nu la orice preț. Trebuie să fie un acord echitabil care să servească interesele ambelor părți. Acest lucru merită toate eforturile ”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Marea Britanie a părăsit UE în ianuarie, iar aliații europeni au fost de atunci blocați în negocieri complexe pentru a încerca să continue tranzacționarea fără tarife sau cote din 2021.

Discuțiile au restrâns diferențele privind problemele de la asistența socială la transport, dar trei domenii controversate au împiedicat până acum un acord: concurență loială, soluționarea litigiilor și pescuit, ceea ce este deosebit de important pentru Franța.

„În niciun caz pescarii noștri nu vor fi sacrificați pentru Brexit”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la sosirea la Bruxelles.

„Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, este posibil să nu avem o înțelegere. Dacă nu se găsesc termenii potriviți la sfârșitul acestor discuții, suntem pregătiți pentru un acord negativ pentru relațiile noastre viitoare „, a adăugat el.

Având în vedere că întreprinderile și piețele sunt din ce în ce mai instabile pe măsură ce termenul se apropie, summitul UE de joi va aproba prelungirea negocierilor , precum și intensificarea planurilor de urgență pentru o divizare bruscă.

Irlanda, membrul UE cel mai expus unei rupturi haotice, a declarat că comerțul post-Brexit între cea de-a șasea cea mai mare economie din lume și cel mai mare bloc comercial este încă posibil și chiar mai esențial, având în vedere ravagiile economice ale crizei COVID-19.

Articolul precedentCarantină de noapte la Paris și alte opt orașe din Franța
Articolul următorNelu Tătaru: Rata de infectare în București rămâne sub 3 la mie