Guvernul francez a restabilit starea de urgență medicală miercuri, 17 octombrie, de la miezul nopții pe întreg teritoriul național, din cauza agravării epidemiei Covid-19, potrivit AFP.
Acest anunț vine chiar înainte de discursul din această seară al lui Emmanuel Macron, care, potrivit anturajului său, ar trebui să anunțe restricții în mai multe orașe mari din Franța, unde epidemia s-a extins.
Aceste stingeri – o „închidere nocturnă”, așa cum o numesc unele surse – ar putea fi impuse de la 21:00 (19:00 GMT) până la 06:00 (04:00 GMT) în zonele cele mai afectate din acest weekend, precum in Paris și suburbiile sale sau Marsilia, Lyon, Montpellier, Lille sau Toulouse.
Situația de urgență a sănătății, care fusese ridicată pe 10 iulie, oferă un cadru legal pentru controlul anumitor restricții, inclusiv închiderea.
Înrăutățirea epidemiei, descrisă drept „dezastru pentru sănătate”, „justifică declararea stării de urgență a sănătății, astfel încât să poată fi luate măsuri strict proporționale cu riscurile pentru sănătate suportate”, indică raportul Consiliului din miniștri.
Epidemia a ucis peste 32.000 de oameni în Franța.
Cazurile de Covid-19 din Marea Britanie au crescut cu 40% într-o săptămână
Cazurile de Covid-19 au crescut în Marea Britanie cu 40% într-o săptămână, iar oficialii din domeniul sănătăţii au anunțat miercuri 19.724 de infecţii noi şi 137 de decese, în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.
Marea Britanie a raportat alte 137 de decese provocate de coronavirus, ajungând la 43.155, potrivit bilanţului oficial de miercuri.
Numărul de cazuri pozitive raportate în ultimele 24 de ore a fost de 19.724, comparativ cu 17.234, marţi.
Acesta ridică numărul total de cazuri în Regatul Unit la 654.644.
În anumite părţi din Anglia au fost impuse restricţii noi în cadrul sistemului de carantină locală pe trei niveluri anunţat de guvernul britanic, iar Irlanda de Nord urmează să înceapă o carantină „de circuit” de patru săptămâni.
Italia: Record de cazuri noi, peste 7.300, dar şi de teste
Italia a atins miercuri cel mai ridicat nivel de până acum al cazurilor noi de infectare cu coronavirus, 7.332, depăşindu-l pe cel consemnat la 21 martie, când au fost depistate 6.557 de contaminări în 24 de ore, transmit Reuters şi dpa, citând Agenţia de Protecţie Civilă.
Marţi fuseseră raportate 5.901 cazuri de noi infectare.
De la raportarea de marţi, numărul deceselor a fost de 43, faţă de 41 în ziua precedentă, cu mult mai puţine decât în vârful epidemic, de peste 900, înregistrat în Italia în lunile martie şi aprilie.
Deşi bilanţul pe o zi al deceselor rămâne relativ scăzut, numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă a crescut constant, ajungând miercuri la 541, de la un minim de circa 40 în a doua jumătate din iulie., citeaza Agerpres.