Ikea, cel mai mare ”jucător” în afacerile cu mobilier din lume, planifică o întreprindere de mobilă second-hand. Practic, Ikea caută să cumpere mobila veche achiziționată de clienți pentru a o revinde, într-un efort de reciclare, potrivit BBC.
Gigantul suedez va lansa luna viitoare o schemă de cumpărare a bibliotecilor nedorite ”Billy” și a altor obiecte de mobilier de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai doriți.
Conform planului, Ikea va oferi vouchere în valoare de până la 50% din prețul inițial, pentru a fi cheltuite la magazinele sale. Inițiativa „Buy Back” va fi lansată pentru a coincide cu Black Friday.
Clienții trebuie să înregistreze articolul pe care doresc să îl returneze și apoi li se va oferi o estimare a valorii acestuia. Articolele „ca noi”, fără zgârieturi, vor primi 50% din prețul inițial, articolele „foarte bune”, cu zgârieturi minore, vor primi 40% și „bine folosite”, cu mai multe zgârieturi, vor primi 30%. Clienții ar trebui să le returneze, complet asamblate, la biroul de returnare unde vor fi verificate și valoarea finală va fi acceptată.
Oferta, care se va desfășura în 27 de țări, se aplică mobilierului de obicei fără tapițerie, cum ar fi faimoasele biblioteci Billy, scaune, birouri și mese. Ikea a spus că orice lucru care nu poate fi revândut va fi reciclat.
Ikea, companie prosperă și ”prietenoasă” cu mediul
Compania a testat revânzarea mobilierului în Edinburgh și Glasgow de mai bine de un an.
Ikea, care a luat măsuri pentru a deveni mai ecologic, spune că își propune să devină „o afacere complet circulară până în 2030”. O afacere „circulară” este aceea care reutilizează sau reciclează materiale și produse.
La începutul acestei luni, grupul a anunțat planuri de a deschide un număr record de magazine în acest an. Compania suedeză și francizații săi vor deschide 50 de magazine în întreaga lume – inclusiv în Marea Britanie – adăugându-se la cele 445 de magazine administrate în prezent de brand.
Cel mai mare francizat al Ikea a declarat că cererea crește după carantină, pe măsură ce oamenii încearcă să-și refacă casele.
Ultimele sale cifre au arătat că vânzările din an până în august au fost de 39,6 miliarde de euro.