Liderul polonez amenință să respingă planul de recuperare post-COVID al UE

Cel mai puternic om politic din Polonia a amenințat că se va opune planului de redresare economică al UE și bugetului pe termen lung, cu excepția cazului în care blocul european încetează să încerce să „șantajeze” țara cu privire la identitatea sa culturală, scrie Reuters.

Jaroslaw Kaczynski – care este vicepremier și, în calitate de șef al partidului guvernamental PiS, de asemenea liderul de facto al țării – a făcut comentariul într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Polska Codziennie.

Liderii UE au semnat bugetul de șapte ani și planul de a ajuta la ridicarea economiei europene din recesiunea indusă de coronarivus în iulie, însă ambele pachete trebuie încă aprobate de parlamentarii UE și ratificate de cele 27 de parlamente naționale ale blocului.

Polonia și Ungaria au amenințat anterior că vor bloca pachetul de recuperare, cu excepția cazului în care a fost renunțată la o condiție care leagă plățile de la acesta de aderarea la drepturile și libertățile democratice ale blocului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, luna trecută, că nu există loc în bloc pentru „zonele libere LGBT”, o critică pronunțată față de impulsul guvernului Kaczynski de a reduce drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexuali și transgender.

Întrebat dacă Polonia se va opune bugetului și planului de redresare, Kaczynski a fost citat spunând: „Va exista un veto. Dacă amenințările și șantajul sunt menținute, atunci vom apăra ferm interesul vital al Poloniei „.

„Avem de-a face cu o încercare de a ne lua suveranitatea, chiar și în sfera culturii. Ne vom apăra identitatea … Nu ne vom permite să fim terorizați cu bani. ”

Guvernul lui Kaczynski se află de mult timp în conflict cu UE în ceea ce privește subminarea standardelor democratice, Varșovia adoptând, de asemenea, o linie dură în ceea ce privește migrația și combaterea încălzirii globale.

Atât Polonia, cât și Ungaria sunt anchetate de UE pentru că se presupune că subminează independența instanțelor, a mass-media și a ONG-urilor și, astfel, ar putea avea fonduri UE suspendate.

Polonia s-a confruntat cu o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus, cu un record de 5.300 raportate sâmbătă. Cabinetul dorește să evite un alt blocaj național, care spune că ar paraliza economia.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 3.119 de cazuri noi / 68 de decese / 651 pacienți la ATI
Articolul următorFacebook va interzice postările care neagă sau denaturează Holocaustul