Când cel mai tânăr dictator din lume s-a adresat celor aproximativ 25 de milioane de oameni ai săi pe 7 mai 2016, el a făcut o promisiune îndrăzneață, scrie CNN.
În doar cinci ani, mijloacele de trăi ale tuturor nord-coreenilor ar fi îmbunătățite semnificativ, a spus Kim Jong Un, pe atunci având 32 de ani. Coreea de Nord va deveni o „țară socialistă extrem de civilizată” ai cărei oameni se vor bucura de „condițiile și mediul pentru a duce o viață bogată și extrem de civilizată după bunul plac”, a spus Kim.
Scopul a fost ambițios, dar realizarea una imposibilă.
La acea vreme, Coreea de Nord era una dintre cele mai sărace țări ale lumii și un paria internațional reținut de sancțiuni economice pentru dezvoltarea unui program de arme nucleare.
Kim a părut încrezător că, după ce a eliminat zeci de oficiali care au slujit sub conducerea tatălui său, o nouă cohortă de lideri sub conducerea să ar putea schimbă lucrurile. Dar viziunea economică pe care Kim a prezentat-o la acea conferință majoră din 2016 – primul Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea din 1980 – nu a fost susținută de alte detalii decât un vag plan de cinci ani, agendele economice comune în comunismul secolului al XX-lea
Nu au existat specificități și, cu siguranță, nu s-au făcut schimbări majore de politică menite să atingă obiectivul lui Kim.
Sâmbătă, 10 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor din Coreea – partidul politic comunist care a condus Coreea de Nord de la înființarea țării.
Până acum, Kim s-ar fi putut aștepta să celebreze succesul economic al țării sale alături de una dintre cele mai semnificative zile naționale.
Ar fi fost o ocazie de propagandă de aur pentru a-l înfățișa pe Kim drept unul dintre cei mai importanți lideri și luptători pentru libertate din istoria coreeană, sau cel puțin versiunea Coreei de Nord a acesteia.
Dar ultimii câțiva ani nu s-au desfașurat așa cum ar fi putut spera Kim și, până la jumătatea lunii august a anului 2020, a recunoscut ceea ce devenise clar: planul eșuase.
Kim a dat vina pe „provocări neașteptate și inevitabile în diferite aspecte și situația din regiunea din jurul peninsulei coreene”, potrivit unui raport publicat de agenția de știri KCNA, condusă de statul nord coreean.
Mass-media de stat nu a specificat ce provocări, dar este probabil să includă sancțiuni, pandemia de coronavirus și consecințele inundațiilor recente.
10 octombrie va fi însă sărbătorit, deși nu este clar modul în care țara își va adapta paradele militare obișnuite pe fondul pandemiei coronavirusului.
Imaginile prin satelit realizate în august și septembrie par să arate că repetițiile sunt în desfășurare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Coreea de Nord 38 North. Există experți care consideră că Phenianul ar putea profită de ocazie pentru a dezvălui o nouă „armă strategică”.
Cu toate acestea, 10 octombrie trebuia să fie mai mult decât o simplă paradă militară – ar fi trebuit să celebreze tot ceea ce Kim Jong Un realizase în ultimii cinci ani. În schimb, Kim trebuie să marcheze ocazia în timp ce se confruntă cu cele mai descurajante provocări pe care le-a văzut de când a preluat puterea.
La doi ani de la preluarea puterii, în 2012, Kim a anunțat că Coreea de Nord va fi ghidată spre o nouă strategie națională de dezvoltare a programului de arme nucleare al țării, în timp ce lucrează simultan pentru a porni economia.
Cele două nu au primit greutate egală în practică. Kim a supravegheat mai multe teste de rachete balistice și de arme nucleare decât tatăl său și bunicul său la un loc, în timp ce economia a scăzut an de an. Accentul pus pe arme a dat roade în 2017, când Kim a testat cu succes o bombă cu hidrogen și trei rachete balistice intercontinentale, tipul de proiectile proiectate să livreze focoase nucleare pe distanțe lungi. În timp ce experții încă dezbat dacă Coreea de Nord poate sau nu să împerecheze cu succes cele două și să atingă o țintă precisă la jumătate de lume distanță, regimul a demonstrat suficiente capacități noi pentru a-i îngrijora pe Statele Unite și aliații săi.
În discursul său anual de Anul Nou din 2018, un discurs asemănător cu statul Uniunii al președintelui SUA, Kim a spus că Coreea de Nord și-a finalizat efortul de a dezvolta arme nucleare viabile și rachete balistice și a mulțumit poporului său că a plătit prețul.
„Am creat o sabie puternică pentru apărarea păcii, așa cum doresc toți oamenii noștri care au fost nevoiți să-și strângă centurile de ani buni”, a spus el.
Programul de arme nucleare din Coreea de Nord a fost costisitor și mai mult decât doar în ceea ce privește orele de muncă și materialele. Fiecare test de arme a fost văzut ca o provocare majoră de către comunitatea internațională. La început, sancțiunile vizau în principal capacitățile de producție a armelor din Coreea de Nord, dar până în 2017, comunitatea internațională urmărea capacitatea Phenianului de a face bani peste hotare, de la crustacee la cărbune. Speranța a fost că aceste măsuri vor sufoca economia Coreei de Nord până la punctul în care l-ar fi forțat pe Kimsa vină la masa negocierilor.
Când a sosit momentul discursului său din ianuarie 2018 – apropiindu-se de doi ani în planul cincinal – Kim a schimbat poziția. Era gata să îmbrățișeze diplomația și a făcut-o repede. În doar șase luni, Kim a trecut de la paria global la un om de stat care discuta cu liderii Chinei, Coreei de Sud, Singapore și SUA.
Ce anume l-a motivat pe Kim să oprească testarea armelor și să iasă din izolare este încă dezbătut. Administrația președintelui american Donald Trump susține că sancțiunile, pe care Washington le organizase în mare măsură și le împinsese, nu i-au dat lui Kim altă opțiune decât să negocieze. Kim, pe de altă parte, a declarat în martie 2018 că țara sa nu mai are nevoie de teste de arme, deoarece căutarea bombelor nucleare și a rachetelor pentru a le livra a fost completă. Diplomația a fost următoarea mișcare logică.
Kim avea acum armele și era gata să vorbească.
Trump și Kim s-au întâlnit de trei ori: iunie 2018 la Singapore, februarie 2019 la Hanoi și apoi din nou pe scurt, la zona demilitarizată care împarte cele două Corei în iunie 2019. Până la a treia întâlnire, Coreea de Nord avea mai mult de trei ani în cinci ani plan, dar încă nu a oferit prosperitatea economică promisă poporului său.
Lucrurile mergeau în mare parte pe drumul lui Kim până când l-a întâlnit pe Trump în capitala vietnameză. În acel moment, tânărul lider nord-coreean încheiase, fără îndoială, un program avansat de arme nucleare; relații reparate cu China, un aliat de lungă durată; și a ținut o întâlnire cu un președinte american , o victorie propagandistică pe care tatăl său și bunicul său – omul care a fondat Coreea de Nord – doar visase.
Kim a venit la Hanoi gata să încheie un acord pentru închiderea Yongbyon, cea mai mare și mai cunoscută instalație din Coreea de Nord, care producea materiale fisionabile pentru armele nucleare, în schimbul ameliorării sancțiunilor, potrivit fostului consilier pentru securitate națională al lui Trump, John Bolton.
Dar administrația lui Trump a promis că scutirea sancțiunilor nu va veni înainte ca Kim să-și predea armele nucleare. Coreea de Nord a încheiat acorduri nucleare treptate, pas cu pas, cu administrațiile americane anterioare, dar toate acestea au eșuat. Trump și asistenții săi au arătat clar că este timpul pentru ceva nou.
Trump a dorit un fel de „mare lucru” care a făcut ca Coreea de Nord să renunțe rapid la programul său nuclear pentru ameliorarea imediată a sancțiunilor. Un oficial de vârf al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul caută ceva de genul unei acțiuni nucleare.
Dar un astfel de acord necesită un minim de încredere, lucru pe care cele două părți nu îl au. Coreea de Nord s-a uitat multă vreme la lideri precum Moammar Gadhafi din Libia – care a renunțat la programul său incipient de arme nucleare în schimbul ajutorului financiar, pentru a fi răsturnat de forțele susținute de SUA ani mai târziu – ca povești de avertizare.
Dezacordul privind imaginea de ansamblu nu a deraiat lucrurile în Singapore, dar s-a dovedit de netrecut în Hanoi.
Kim a împins în mod repetat un acord în conformitate cu alinierea Yongbyon pentru sancțiuni, dar nu era dornic să negocieze rachetele balistice sau facilitățile nucleare secrete ale Coreei de Nord, potrivit memoriilor publicate recent de Bolton. Bolton a afirmat că secretarul de stat Mike Pompeo i-a transmis că Kim i-a spus lui Trump și diplomatului superior american că este „foarte frustrat” și „se enervează” că Washingtonul nu este interesat de comerț. Mai târziu, când Bolton era în cameră, el a spus că Kim pare „vizibil frustrat” când a devenit clar că cele două părți au ajuns într-un impas.
Trump a decis să se îndepărteze, concluzionând că Kim nu era gata să fie de acord cu ceva de care Casa Albă era interesată. Discuțiile la nivel de lucru între cele două părți atât înainte, cât și după Hanoi nu au reușit să producă progrese substanțiale, deși cei doi lideri au continuat să corespondeze prin scrisori.
Așadar, Phenianul a reluat testarea armelor, deși nu rachetele balistice cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge în Statele Unite, iar Kim a dat SUA ceva asemănător unui ultimatum: veniți cu câteva idei noi până la sfârșitul anului sau altfel…
Termenul respectiv a venit și a trecut și, în tot acest timp, economia Coreei de Nord a continuat să se lupte. Sancțiunile sunt încă valabile și împiedică Phenianul să-și îmbunătățească perspectivele economice.
Până la 1 ianuarie 2020, Coreea de Nord avea patru ani în planul cincinal și economia țării nu făcuse încă progrese semnificative.
Viitoarea pandemie globală va înrăutăți lucrurile.
Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate țări din lume, dar apropierea și relațiile sale cu China au însemnat că nu putea risca când coronavirusul a apărut în orașul chinez Wuhan.
Călătoriile în străinătate în Coreea de Nord au fost extrem de limitate chiar înainte de pandemie, dar în ianuarie țara și-a închis granițele, a anunțat o „urgență de stat” și a înființat sedii anti-epidemice în toată țara.
Decizia a avut sens. Medicii care au dezertat în ultimii ani zugrăvesc o imagine a unui sistem de îngrijire a sănătății abandonat, care are o nevoie extremă de îmbunătățiri. Infrastructura medicală a Coreei de Nord ar fi probabil copleșită în cazul unui focar major. Aplicarea strictă a măsurilor de sănătate publică și închiderea frontierei au contribuit probabil la prevenirea răspândirii virusului.
Dar chiar și pentru o țară cunoscută sub numele de „regatul pustnic” care se mândrește cu independența – ideologia de stat a țării, Juche, este adesea tradusă prin „auto-încredere” – un lockdown vine cu costuri serioase.
Phenianul depinde în mare măsură de comerțul cu China pentru a-și menține economia pe linia de plutire. Închiderea frontierei a îndepărtat în esență Coreea de Nord de viața economică, iar volumul total al schimburilor comerciale dintre cele două țări s-a prăbușit înainte de a crește din nou în iunie, potrivit datelor vamale chineze raportate de site-ul de monitorizare a știrilor nord-coreene NK News.
Inundațiile istorice din această vară provocate de furtuni majore au tensionat și resursele.
Având în vedere că pandemia s-a dezlănțuit și sancțiunile sunt încă în vigoare, a fost clar că obiectivul lui Kim de a oferi poporului său o „viață bogată și extrem de civilizată” nu va dispărea.
Kim a aruncat prosopul în august, iar KCNA a raportat că Coreea de Nord va forma un nou Congres al Partidului pentru a evalua ce a mers prost. Liderul nord-coreean este așteptat să anunțe un nou plan de cinci ani la începutul anului viitor.
Este posibil ca Kim să nu poată sărbători gloria economică pe 10 octombrie, dar experții prezic că va profită de ocazie pentru a oferi lumii o privire asupra unora dintre cele mai noi arme avansate ale Coreei de Nord – poate misterioasa „armă strategică” pe care a anunțat-o la începutul anului.
Imaginile prin satelit par să arate o mișcare la o locație de transport maritim cunoscută pentru dezvoltarea rachetelor balistice lansate de submarine (SLBM), alimentând speculațiile că Pyongyang ar putea testa un nou SLBM cu combustibil solid.
Coreea de Nord a testat anterior rachete submarine cu combustibil lichid, dar omologii lor cu combustibil solid sunt mai avansați – și mai ușor de declanșat la scurt timp. O lansare de succes ar reprezenta o altă etapă majoră în impulsul Coreei de Nord pentru tehnologia modernă a armamentului.
Indiferent de ceea ce Coreea de Nord încearcă sau testează, orice armament nou va primi multă atenție. În Coreea de Nord, o demonstrație de forță militară va servi că o distragere în timp util de la pandemie, economie și planul de cinci ani eșuat al lui Kim.
Domnia familiei Kim în Coreea de Nord s-a dovedit remarcabil de durabilă. Tatăl lui Kim, Kim Jong Îl, a rămas la putere în ciuda unei foamete care a ucis sute de mii, dacă nu chiar milioane de oameni.
Când Kim a preluat puterea după moartea tatălui său în 2011, el a sfidat așteptările pe scară largă cu privire la moartea sa iminentă, dovedindu-se a fi un politician șiret și calculat.
Este posibil că ambițiile economice ale lui Kim să nu se fi concretizat, dar este probabil că liderul nord-coreean să rămână în funcție încă ceva vreme. Comunitatea internațională va urmări cu atenție în ianuarie, când își va elibera următorul plan de cinci ani, pentru a vedea cum intenționează liderul nord-coreean să construiască bogăție într-o economie puternic restricționată de sancțiuni.