Parlamentul European pedepsește Bulgaria printr-o rezoluție cu privire la deficiențele ale statului de drept

Parlamentul European a pedepsit Bulgaria printr-o rezoluție votată joi pentru nerespectarea statului de drept, combaterea corupției endemice și sprijinirea libertății mass-media, subliniind linia legislativului privind apărarea principiilor democratice ale blocului, scrie Reuters.

Parlamentarii UE au votat (cu 277 de voturi pentru și 56 de abțineri) în favoarea unei rezoluții care contestă guvernarea primului ministru Boyko Borissov după aproape trei luni de proteste în Bulgaria.

„Parlamentul European regretă profund faptul că evoluțiile din Bulgaria au condus la o deteriorare semnificativă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, inclusiv independența sistemului judiciar, separarea puterilor, lupta împotriva corupției și libertatea mass-media ”, s-a arătat în rezoluție.

Mii de bulgari s-au adunat zilnic din iulie, acuzându-l pe premiul aflat la al treilea mandat, Boyko Borissov, că a erodat regulile democratice și a permis practici corupte care susțin oligarhii și afacerile apropiate partidului său de centru-dreapta GERB.

Rezoluția îi reproșează, de asemenea, Bulgariei, cel mai sărac stat membru al UE, că a respins valorile democratice și a favorizat abuzul de fonduri UE, condițiile inumane ale închisorii, ostilitatea față de femei, persoanele de origine romă, persoanele LGBTI și alte grupuri minoritare.

Vorbind înainte de aprobarea rezoluției, vice prim-ministrul Tomislav Donchev a denunțat rezoluția ca fiind nedumeritoare și a declarat că Bulgaria nu se confruntă cu riscul de a pierde fonduri UE pentru moment.

Bulgaria se clasează pe primul loc în topul celor mai corupt membre ale UE în conformitate cu indicele ”Transparency International”. Țara a căzut pe locul 111 în ceea ce privește libertatea mass-media de la locul 51 în 2007, când a aderat la UE, potrivit ”Reporteri fără frontiere”.

Rezoluția nu are alte consecințe practice decât „a-l face de rușine” pe Borissov. Dar, aceasta poate consolida poziția parlamentului UE în discuțiile cu guvernele UE cu privire la următorul buget pe termen lung și planul de redresare. Parlamentarii au cerut ca numai guvernele care respectă statul de drept să fie eligibile pentru banii UE.

Articolul precedentPrimarul, vice-primarul și alte figuri importante reținute după suspiciuni de fraude cu urna mobilă într-o comună din Vaslui
Articolul următorPreședintele HORA, Daniel Mischie: Vom cere reactivarea șomajului tehnic și a măsurii de 41.5%