Sophie Pétronin, lucrătoarea franceză specializată în ajutorarea oamenilor din țările sărace, care a fost răpită Mali, Africa de Vest, a fost eliberată după aproape patru ani în captivitate, a anunțat joi biroul președintelui din această țară, scrie CNN.
Extremiștii islamiști înarmați au răpit-o pe Sophie Pétronin în orașul Gao în decembrie 2016. Pétronin, acum în vârstă de 75 de ani, conducea o organizație caritabilă pentru copiii care suferă de malnutriție.
Politicianul malian Soumaïla Cissé a fost, de asemenea, eliberat după ce a fost ostatic timp de aproape șapte luni, a declarat biroul președintelui țării într-un tweet.
Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „foarte ușurat” când a aflat de eliberarea lui Pétronin, potrivit unui comunicat emis de guvernul francez.
„Președintele Republicii mulțumește în special autorităților maliene pentru această eliberare”, se menționează în declarație. „El asigură întreaga voință a Franței de a sprijini Mali în lupta pe care o duce cu perseverență împotriva terorismului”.
Nepotul lui Pétronin, Lionel Granouillac, a declarat marți afiliatului CNN BFM TV că mătușa sa a fost eliberată după ce a fost ținută captivă timp de 1.381 de zile. Abia joi, guvernele din Mali și Franța au confirmat oficial că ea și Cissé au fost eliberați.
Fiul lui Pétronin, Sébastien Chadaud-Pétronin, care se află în capitala țării, Bamako, este gata să-și întâmpine mama. El a declarat marți pentru FRANCE 24 că se teme de starea în care își va găsi mama.
„Mă aștept să o găsesc bolnavă, foarte slăbită. Sper că mai poate vedea, nu cred că sta în picioare”, a spus el. „Indiferent în ce stare se află, știu că este încă lucidă. Aștept cu nerăbdare să o revăd.”