Pergament scris de Mao Zedong, în valoare de milioane, găsit tăiat în jumătate

Un pergament caligrafiat chinezesc furat, în valoare de milioane, a fost găsit în Hong Kong, după ce a fost tăiat în jumătate, potrivit BBC.

Hoții furaseră sulul liderului comunist chinez Mao Zedong de la casa unui colecționar de artă într-o efracție, luna trecută. Apoi l-au vândut la o fracție din valoarea sa. Se pare că a fost tăiat, deoarece sulul de 2,8 m lungime a fost considerat prea lung pentru a fi afișat, a declarat poliția din Hong Kong.

Proprietarul inițial spune că valoarea operei de artă a fost „cu siguranță afectată”.

Pergamentul, care conține strofe de poezie scrise de mână de fondatorul Republicii Populare Chineze, este estimat a fi în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari (230 milioane de lire sterline) de către proprietarul său.

A fost furată într-un jaf masiv la 10 septembrie, când trei bărbați au pătruns în casa lui Fu Chunxiao, un cunoscut colecționar de timbre și artă revoluționară.

De asemenea, au furat timbre antice, monede de cupru și alte piese de caligrafie ale lui Mao. Transportul total a valorat 645 milioane dolaripotrivit domnului Fu, care se află în China continentală atunci când a avut loc spargerea.

Hoții au vândut una dintre piese unui alt colecționar de artă pentru doar 64 $ unui cumpărător care, potrivit The South China Morning Post, credea că opera de artă era falsă.

Cumpărătorul a văzut apoi un apel public al poliției și s-a predat cu ambele bucăți din sul pe 22 septembrie.

Nu este clar cine a tăiat exact opera de artă. Seniorul superintendent Tony Ho al poliției din Hong Kong a spus: „Cineva a crezut că caligrafia este prea lungă … și este dificil de arătat și afișat. De aceea a fost tăiată la jumătate”.

„A fost sfâșietor să-l văd rupt în două bucăți”, a spus domnul Fu pentru Post. „Cu siguranță îi va afecta valoarea, dar impactul rămâne de văzut”.

Ulterior, poliția l-a arestat pe cumpărătorul în vârstă de 49 de ani, suspectat că manipulează bunuri furate, deși acum a fost eliberat pe cauțiune.

Un suspect de spargere a fost, de asemenea, arestat, dar ceilalți doi spărgători care au pătruns în casa domnului Fu rămân în libertate.

Articolul precedentMinistrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la RFI, după închiderea teatrelor în București: Sectorul cultural este o victimă colaterală
Articolul următorPrimul târg educațional internațional virtual pentru tinerii români