“Marea Britanie sabotează viitorul fetelor și acceptă abuzurile sexuale asupra copiilor, nereușind să anuleze o lege „anacronică” care permite căsătoria copiilor”, a declarat marți un reprezentant al parlamentului, în timp ce prezenta un proiect de lege pentru a criminaliza căsătoria sub 18 ani, scrie Reuters.
Pauline Latham a declarat că păstrarea actualei legi, care permite căsătoria la 16 ani cu consimțământul părinților, a subminat și eforturile globale ale Marii Britanii de a pune capăt căsătoriei copiilor în țările în curs de dezvoltare.
„De ce permitem căsătoria copiilor în această țară când vârsta recunoscută a maturității este de 18 ani? … Permitem abuzurile sexuale asupra copiilor”, a declarat Latham parlamentului.
„Este timpul ca această țară să intre în secolul XXI”.
Ea a spus că nevoia de reformare a legii a fost evidențiată într-o dramă TV săptămâna trecută, bazată pe cazul „șocant” al lui Banaz Mahmod, care a fost ucis într-o așa-zisă crimă de onoare după ce a fost împins într-o căsătorie abuzivă în adolescență.
Sora lui Banaz, Payzee Mahmod, care era căsătorită la 16 ani, și-a exprimat sprijinul pentru lege. „Căsătoria copiilor este abuz asupra copiilor”, a scris ea pe Twitter.
Proiectul de lege, care are sprijin înmai multe partide,spune că încurajarea sau asistarea unui minor să se căsătorească constituie o infracțiune. Au fost sugerate sancțiuni de până la șapte ani de închisoare. O a doua lectură a fost stabilită pentru 13 noiembrie.
Activiștii spun că fetele care se căsătoresc sunt deseori scoase din școală și prezintă un risc mai mare de viol conjugal, abuzuri domestice și complicații ale sarcinii.
Fetele din Asia de Sud și Orientul Mijlociu sunt privite că fiind cele mai expuse riscului căsătoriei timpurii în Marea Britanie, deoarece relațiile în afara căsătoriei sunt adesea considerate rușinoase.
Peste 180 fete,de sub 18 ani, s-au căsătorit în 2017, potrivit datelor oficiale, însă cifra nu include multe fete care au fost căsătorite în ceremonii tradiționale sau trimise în străinătate pentru a se căsători.
Marea Britanie, care s-a pronunțat cu privire la încetarea căsătoriei copiilor la nivel global, a angajat până la 39 de milioane de lire sterline (51 de milioane de dolari) pentru a aborda problema în țările în curs de dezvoltare.
Deputatul conservator Latham a declarat că influența internațională a Marii Britanii este mai importantă ca niciodată, deoarece impactul economic al pandemiei coronavirusului crește riscul de căsătorie al copiilor pentru sute de mii de fete.
Marea Britanie a stabilit vârsta minimă de 16 ani în 1929, când a trăi împreună sau a rămâne însărcinată în afara căsătoriei era inacceptabil din punct de vedere social.
Însă militanții spun că majoritatea fetelor care se căsătoresc cu vârsta sub 18 ani sunt în prezent presate de familiile lor și că fetele ar fi mai împuternicite să spună nu dacă ar fi crescută vârsta minimă.
„Consimțământul părinților este adesea sinonim cu constrângerea părintească”, a spus Natasha Rattu, director executiv al organizației de caritate Karma Nirvana, care militează împotriva căsătoriei forțate.
Karma Nirvana a gestionat 363 de cazuri de căsătorie cu copii din aprilie 2017, dar linia de asistență a înregistrat o scădere de 59% în astfel de cazuri în timpul lockdown-lui, sugerând că fetele s-au străduit să acceseze ajutorul cu școlile închise.