Premiul Nobel pentru fizică acordat pentru cercetarea găurilor negre

Trei fizicieni au câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru fizică pentru descoperiri legate de găurile negre, conform AlJazeera.

Britanicul Roger Penrose, profesor la Universitatea din Oxford, va primi jumătate din premiul din acest an „pentru descoperirea că formarea găurilor negre este o predicție robustă a teoriei generale a relativității”.

Goran K. Hansson, secretarul general al academiei, a declarat că germanul Reinhard Genzel – al Institutului Max Planck și Universitatea din California, Berkeley – și americanul Andrea Ghez de la Universitatea din California, Los Angeles vor primi cealaltă jumătate a premiului „pentru descoperirea unui obiect compact masiv supermasiv în centrul galaxiei noastre ”.

Este obișnuit ca mai mulți oameni de știință care au lucrat în domenii conexe să împartă premiul.

„Descoperirile laureaților din acest an au deschis un nou drum în studiul obiectelor compacte și supermasive”, a declarat David Haviland, președintele Comitetului Nobel pentru fizică.

Ghez este doar a patra femeie care a câștigat premiul de fizică, după Marie Curie (1903), Maria Goeppert Mayer (1963) și Donna Strickland (2018).

Articolul precedentSiria: 11 morți și zeci de răniți într-o explozie
Articolul următorNavalny spune că autoritățile ruse l-au otrăvit pentru că este o amenințare în vederea alegerilor parlamentare