Doar patru țări europene măsoară acum sub un nivel critic al cazurilor Covid-19, potrivit ultimelor cifre de luni, pe măsură ce continentul se luptă să împiedice focare noi, scrie CNN.
Pragul de alarmă al coronavirusului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) este de 20 de cazuri la 100.000 de persoane, în medie pe șapte zile. Dincolo de asta, spune agenția, riscul de Covid-19 este mare, cu o probabilitate foarte mare de infecție, în timp ce indivizii vulnerabili se confruntă cu un „impact foarte mare” al bolii.
Iar situația pare precară. Numai Germania (18,4 cazuri la 100 000), Finlanda (15,5), Cipru (14,6) și Norvegia (13,9) scad sub acest prag, au arătat luni datele ECDC. La celălalt capăt al scalei se află Republica Cehă (167,6), Olanda (140,3) și Franța (120,3).
Rata mortalității a crescut, de asemenea, în Europa și au fost înregistrate creșteri susținute în cazul în care nivelurile au fost înregistrate în 27 de țări, a declarat agenția joi în raportul său săptămânal.
De asemenea, țările introduc noi restricții pentru a reduce răspândirea:
- În Irlanda, echipa de urgență a sănătății publice ar fi recomandat plasarea întregii țări la cel mai înalt nivel de restricții
- Islanda a introdus o serie de noi reguli, inclusiv restricții la adunări și închiderea unor facilități de agrement.
- Capitala Franței este în pragul unui nou blocaj, o zona mare din Paris fiind clasificată ca zonă de „alertă maximă”.
- Republica Cehă a intrat în stare de urgență.
- Districtele centrale din Berlin au fost clasificate ca zone de risc de către organismul de sănătate din Germania.
Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se autoizolează după ce a participat la o întâlnire la care a participat o persoană care a a fost apoi găsită pozitivă pentru Covid-19. Ea a testat negativ virusul pentru a doua oară luni.
Și autoritatea sanitară din Anglia a recunoscut că mii de infecții nu au fost incluse în bilanțul cazului de coronavirus din Marea Britanie din cauza unei „probleme tehnice”.