Biserica anglicană nu a reușit să protejeze copiii de abuzurile sexuale și a creat o cultură în care agresorii „s-ar putea ascunde”, a concluzionat un raport, potrivit BBC.
Raportul anchetei independente privind abuzul sexual asupra copiilor (IICSA) spune că eșecul Bisericii de a răspunde în mod consecvent victimelor și supraviețuitorilor abuzurilor a fost adesea adăugat la trauma lor.
Acesta a adăugat că presupușii făptași au primit adesea mai mult sprijin decât victimele.
Se așteaptă ca Biserica anglicană să publice un răspuns mai târziu.
Raportul, care este cel mai recent dintr-o serie de publicații de la IICSA, spune că 390 de membri ai clerului și alți lideri ai bisericii au fost condamnați pentru abuzuri între anii 1940 și 2018.
În 2018, au fost raportate 2.504 preocupări de salvgardare la eparhii despre copii sau adulți vulnerabili și 449 de acuzații de abuz sexual recent asupra copiilor.
Anchetă a afirmat că Biserica anglicană se află „în conflict direct cu propriul său scop moral de a oferi îngrijire și dragoste pentru inocenți și vulnerabili”.
Președintele acesteia, prof. Alexis Jay, a declarat: „De-a lungul mai multor decenii, Biserica anglicană nu a reușit să protejeze copiii și tinerii împotriva agresorilor sexuali, facilitând în schimb o cultură în care autorii s-ar putea ascunde și victimele s-au confruntat cu bariere în calea dezvăluirii pe care mulți nu le-au putut depăși.
„În cadrul Bisericii din Țara Galilor, pur și simplu nu existau suficienți ofițeri de salvgardare pentru a efectua volumul de muncă necesar acestora. Păstrarea evidenței să dovedit a fi aproape inexistentă și de mică utilitate în încercarea de a înțelege problemele de salvgardare din trecut.”
Ea a adăugat că este „vital” ca Biserica să îmbunătățească modul în care răspunde acuzațiilor de abuz sexual asupra copiilor și să ofere „sprijin adecvat” victimelor.
Marți, înainte de publicarea raportului, Arhiepiscopii din Canterbury și York și-au cerut scuze celor care au suferit din mâinile Bisericii. Într-o scrisoare deschisă, Justin Welby și Stephen Cottrell au promis să „asculte, să învețe și să acționeze” după concluziile raportului.
„Ne pare rău pentru modul rușinos în care a acționat Biserica”, au scris ei.
„Nu putem și nu vom face scuze și putem oferi din nou scuze sincere și sincere celor care au fost maltratați, precum și familiilor, prietenilor și colegilor lor. Ne angajăm absolut să luăm măsuri pentru a face Biserica un loc sigur pentru toată lumea , precum și pentru a răspunde nevoilor supraviețuitorilor de sprijin și reparare. „