Premiul Nobel pentru medicină acordat unui trio din SUA și Marea Britanie pentru descoperirea virusului hepatitei C

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat, în comun, lui Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C, scrie CNN.

Distincția este una dintre cele mai căutate și prestigioase premii globale și acordă intrarea într-unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din lume.

Adunarea Nobel a declarat într-un comunicat de presă luni că cei trei oameni de știință „au făcut descoperiri fundamentale care au dus la identificarea unui virus nou”. Acesta a spus că trio-ul a „contribuit decisiv la lupta împotriva hepatitei transmise de sânge, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial care cauzează ciroză și cancerul hepatic la oamenii din întreaga lume”.

La nivel global, se estimează că 71 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitei C, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Un număr semnificativ dintre cei care sunt infectați cronic vor dezvolta ciroză sau cancer la ficat.

„De-a lungul timpului, Hepatita C a provocat, probabil, la fel de mult, dacă nu chiar mai multe decese, decât actuală pandemie de coronavirus”, a declarat pentru CNN Gilbert Thompson, profesor emerit de lipidologie clinică la Imperial College London „A fost o problemă majoră și acestă descoperire a fost un enorm pas înainte”.

Secretarul Adunării Nobel, Thomas Perlmann, a declarat că trebuie să cheme câștigătorii de mai multe ori înainte de a ajunge în cele din urmă la Alter și Rice.

„I-am trezit și au fost foarte surprinși, cu siguranță nu stăteau lângă telefon pentru că i-am sunat de câteva ori înainte fără niciun răspuns”, a spus el după ce a făcut anunțul.

„Dar, odată ce am ajuns la ei, au fost extrem de surprinși, cu adevărat fericiți și aproape fără cuvinte, așa că a fost foarte distractiv să vorbesc cu ei.”

Articolul precedentSondaj: Ce spun românii din mediul urban despre purtatul măștii?
Articolul următorDSP propune închiderea restaurantelor și interzicerea evenimentelor private cu mai mult de 50 de persoane în București