Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, Australia, călătoria în timp este posibilă bazându-ne pe legile fizicii. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că nu am putea altera evenimentele petrecute în trecut, scrie Business Insider.
De zeci de ani, fizicienii au studiat și dezbătut versiuni ale acestui paradox: Dacă am putea călători înapoi în timp și să schimbăm trecutul, ce s-ar întâmpla cu viitorul?
Dacă, de exemplu, am putea izola pacientul zero al coronavirusului, iar pandemia nu s-ar mai fi întâmplat niciodată?
Lucrarea lui Germain Tobar, student la Queensland, publicată în revista Classical and Quantum Gravity săptămâna trecută, sugerează că, conform regulilor fizicii teoretice, orice ai încerca să schimbi în trecut ar fi corectat de evenimentele ulterioare.
Mai simplu: teoretic este posibil să vă întoarceți în timp, dar nu poți schimba istoria.
Paradoxul bunicului
Fizicienii au considerat călătoria în timp teoretic posibilă de când Einstein a venit cu teoria relativității. Calculele lui Einstein sugerează că este posibil ca un obiect din universul nostru să călătorească prin spațiu și timp într-o direcție circulară, ajungând în cele din urmă într-un punct al călătoriei sale în care a fost înainte – o cale numită curbă închisă, asemănătoare timpului.
Cu toate acestea, fizicienii continuă să se lupte cu scenarii precum exemplul coronavirusului de mai sus, în care călătorii în timp modifică evenimentele care s-au întâmplat deja. Cel mai faimos exemplu este cunoscut sub numele de „paradoxul bunicului”: Să spunem că un călător în timp se întoarce în trecut și ucide o versiune mai tânără a bunicului său. Bunicul atunci nu va mai avea copii, ștergându-i pe părinții călătorului în timp și, bineînțeles, și pe călătorul în timp.
Pentru a aborda paradoxul, Tobar și supervizorul său, dr. Fabio Costa, au folosit „modelul cu bilă de biliard”, care imaginează cauza și efectul ca o serie de bile de biliard care se ciocnesc și o masă de biliard circulară ca o curbă închisă, asemănătoare timpului.
Imaginați-vă o grămadă de bile de biliard așezate pe masa circulară. Dacă împingi o minge din poziția X, aceasta lovește în jurul mesei, lovind pe altele într-un anumit model.
Cercetătorii au calculat că, chiar dacă ai schimba modelul mingii la un moment dat în călătoria ei, interacțiunile viitoare cu alte mingi îi pot corecta drumul, ducându-l să revină în aceeași poziție și viteză pe care ar fi avut-o dacă nu ai schimba traseul.
Modelul lui Tobar, cu alte cuvinte, spune că ați putea călători înapoi în timp, dar nu ați putea schimba modul în care evenimentele s-au desfășurat suficient de semnificativ pentru a modifica viitorul.
Aplicat paradoxului bunicului, atunci, acest lucru ar însemna că ceva ar intra întotdeauna în calea încercării tale de a-ți ucide bunicul. Sau cel puțin până ți-ai omorî bunicul, bunica ta ar fi deja însărcinată cu mama ta.
În ceea ce privește exemplul cu pandemia de coronavirus, chiar dacă ai izola pacientul zero, conform teoriei elaborate de Tobar, tot s-ar petrece ceva și pandemia de coronavirus ar avea loc.
De exemplu, izolând pacientul zero, ai contracta tu virusul și ai deveni tu pacientul zero.