Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza otrăvirii liderului opoziției Alexei Navalny cu un agent nervos interzis la nivel internațional, scrie Reuters.
Navalny a ieșit în ultimele săptămâni dintr-o comă după ce s-a îmbolnăvit brusc în timpul unui zbor în Siberia și a fost transportat la Berlin pentru tratament. Medicii germani spun că a fost otrăvit cu Novichok, un agent nervos rusesc.
Germania, Franța și alte țări occidentale au cerut o explicație de la Kremlin pentru boala lui Navalny. Rusia spune că nu a văzut nicio dovadă fermă că ar fi fost otrăvit și neagă implicarea în vreun atac asupra lui.
„Sunt convins că nu va mai exista nicio cale de a evita sancțiunile”, a declarat Maas portalului de știri t-online într-un interviu sâmbătă.
„Sancțiunile trebuie să fie întotdeauna direcționate și proporționale. Dar o astfel de încălcare gravă a Convenției internaționale privind armele chimice nu poate fi lăsată fără răspuns. În acest sens, suntem uniți în Europa ”, a adăugat Maas.
Germania deține în prezent președinția rotativă a blocului de 27 de membri. Liderii UE vor discuta reacția lor și posibilele sancțiuni împotriva Rusiei la următorul lor summit din 15-16 octombrie.
„Dacă rezultatul laboratoarelor germane, suedeze și franceze este confirmat, va exista un răspuns clar din partea UE. Sunt sigur despre asta „, a spus Maas.
Cazul Navalny a înrăutățit relațiile dintre Moscova și o serie de țări occidentale. Germania s-a confruntat cu apeluri pentru a opri conducta aproape completă Nord Stream 2, care este menită să aducă mai mult gaz rusesc direct în Germania.
Întrebat dacă sancțiunile europene împotriva Rusiei ar trebui să includă Nord Stream 2, Maas a spus că există mai mult de 100 de companii europene implicate în proiect, jumătate dintre ele în Germania.
„Atâția muncitori europeni ar suferi datorită opririi construcțiilor”, a spus Maas.
Nord Stream 2 este condus de gigantul rus de gaz Gazprom, cu jumătate din finanțarea oferită de Uniper și de unitatea Wintershall din Germania, compania anglo-olandeză Shell, OMV din Austria și Engie din Franța.