UE declară că ar putea impune sancțiuni Turciei pentru „provocări și presiuni” asupra Greciei cu privire la resursele energetice și frontierele maritime, conform BBC.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut Ankarei să „se abțină de la acțiuni unilaterale” în estul Mediteranei.
Ea a vorbit vineri devreme în cadrul unei întâlniri a liderilor UE la Bruxelles.
Anterior, Turcia și Grecia au înființat o linie telefonică militară pentru a încerca să reducă riscul de ciocniri în regiune.
Tensiunile au crescut la începutul acestui an, când Turcia a trimis o navă într-o zonă disputată pentru a căuta depozite de petrol și gaze, potențial bogate.
Von der Leyen a declarat reporterilor că UE dorește „o relație pozitivă și constructivă cu Turcia și acest lucru ar fi, de asemenea, foarte interesant în Ankara”.
„Dar acest lucru va funcționa numai dacă provocările și presiunile se opresc”, a spus ea. „Prin urmare, ne așteptăm că Turcia să se abțină de acum înainte de la acțiuni unilaterale. În cazul unor astfel de acțiuni reînnoite de către Ankara, UE își va folosi toate instrumentele și opțiunile disponibile. Avem un set instrumente pe care le putem aplica imediat.”
Membrii UE au fost de acord să revizuiască comportamentul Turciei în decembrie și să impună sancțiuni dacă „provocările” nu s-au oprit.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a postat pe Twitter după întâlnire, a declarat: „UE emite o amenințare clară a sancțiunilor împotriva Turciei în cazul în care această încalcă în continuare dreptul internațional”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE oferă Turciei relații mai strânse în ceea ce privește comerțul și alte domenii, dar menține amenințarea sancțiunilor dacă tensiunile din Mediterana nu vor scădea.