Cum explică doctorul Musta decesul unor tineri fără comorbidității, în urma infectării cu coronavirus
Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara este considerat un spital model în gestionarea cazurilor de COVID-19. Din cei peste 1.500 de pacienţi care au fost internaţi cu COVID-19, 1.370 au fost vindecaţi, iar 141 au decedat, scrie 3dots.ro.
Au existat şi 5 cazuri, de decese sub 50 de ani, care îi frământă pe medici.

Medicii au constatat că toţi pacienții au dezvoltat ceea ce se numeşte o ”furtună de citokine” – o reacţie a organismului care duce la agravarea bruscă a bolii.

Musta mai spune că toţi cei cinci pacienţi au avut în comun două lucruri.

”Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate.

Se ştie că în a cincea – a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate. Din păcate, toţi au stat acasă spunând că au o formă uşoară, că nu e problemă şi au venit când au început să se desatureze, când leziunile pulmonare erau de peste 70 la sută.

Doctorul Musta a mai arătat că, în urma consultării dintre medici, s-a constatat că cei cinci pacienţi decedați fără a avea comorbidităţi ”erau fie anxioşi, fie depresivi”.

”Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo.

Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a declarat doctorul Musta.

 

Articolul precedentTrump testat pozitiv la coronavirus: Cine preia frâiele puterii? / Cum este afectată situația Statelor Unite ale Americii?
Articolul următorÎn plină pandemie, secția de terapie intensivă de la spitalul Witting, dotată cu aparatură de ultimă generație, stă închisă