Primul pacient care s-a vindecat de HIV a murit de leucemie

Primul pacient din lume care s-a vindecat de HIV a murit din cauza unui cancer al sângelui. Anunțul a fost făcut de partenerul său. Timothy Ray Brown a suferit un tip unic de transplant de măduvă și astfel a fost declarat vindecat- scrie BBC.

„Cu mare tristeţe vă anunţ că Timothy a murit… în această după amiază, înconjurat de prietenii săi şi de mine, după 5 luni de luptă cu leucemia”, conform mesajului postat pe Facebook de partenerul său, Tim Hoeffgen.

Timothy Brown a suferit un transplant de măduvă de la un donator imun la HIV în 2007. Intervenția a fost un succes, oferind o rază de speranță oamenilor de știință că ar putea fi găsit tratamentul pentru SIDA.

Brown a fost diagnosticat cu HIV în 1995, în timp ce trăia la Berlin, iar în 2006 a fost diagnosticat cu un tip de cancer al sângelui denumit leucemie mieloidă acută.

Deşi Brown a rămas HIV-negativ timp de peste un deceniu după ce a fost tratat, el s-a reîmbolnăvit de leucemie anul trecut. Medicii săi au constatat că el a suferit metastaze la nivelul măduvei spinării şi a creierului şi pacientul a fost internat la un centru de îngrijire paliativă din Palm Springs, California.

Pentru Gero Huetter, medicul german care l-a îngrijit pe Brown din 2007, cazul acestuia a fost unul cu totul deosebit. Tratamentul primit de Brown a implicat distrugerea sistemului său imunitar şi transplantul de celule stem cu o mutaţie genetică denumită CCR5, care conferă rezistenţă la infectarea cu HIV.

Doar un mic procent dintre oameni, cei mai mulţi dintre ei de descendenţă nord-europeană, au în mod natural mutaţia CCR5 care îi face rezistenţi la infectarea cu virusul care provoacă SIDA.

Articolul precedentO angajată a primăriei dintr-un sat din Rusia care era responsabilă cu curățenia din clădire a ajuns primar
Articolul următorProiectul serviciilor medicale la distanță a fost adoptat de Senat