Primul raport UE privind statul de drept: Polonia și Ungaria, avertismente dure / România, criticata și ea

Comisia Europeană a publicat astăzi, 30 septembrie, primul raport privind statul de drept în UE. Raportul publicat astăzi include contribuții din partea fiecărui stat membru și abordează atât evoluțiile pozitive, cât și cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE. Ungaria și Polonia sunt „actorii negativi principali” ai acestui raport, dar nici România nu scapă. 

Acest prim raport acoperă patru domenii: eficiența și independența sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, pluralismul mass-media și libertatea presei, echilibrul puterilor și rolul societății civile.

Raportul vine în timp ce blocul încearcă să lege accesul la banii UE, inclusiv un nou fond de recuperare a coronavirusului de 750 miliarde euro, cu respectarea statului de drept, informează Reuters.

Polonia și Ungaria, dur criticate

„Reformele justiției din Polonia din 2015 au fost o sursă majoră de controverse”, se spune în raport, adăugând că Ungaria se numără și ea printre statele membre în care „direcția schimbării a dat naștere unei serioase îngrijorări cu privire la impactul reformelor asupra independenței justiției”.

Ungaria este singura țară din UE în care „știrile false” sunt narațiunea oficială, potrivit politologului maghiar Peter Kreko.

Aceste informații false, nefondate, sunt transmise de mass-media și televiziunea publică, aproape de putere, explică dl Kreko.

De notat este și că, astăzi, contul oficial Twitter al guvernului maghiar a fost suspendat de rețeaua socială.

Viktor Orban, prim-ministru maghiar, s-a declarat indignat, afirmând că „giganții tehnologici îi reduc la tăcere pe cei cu opinii diferite”.

Bătălii pentru mai puține controale UE

Varșovia și Budapesta duc încă bătălii de lungă durată cu UE pentru diminuarea controalelor și a echilibrelor democratice prin punerea instanțelor, a mass-media, a ONG-urilor și a cadrelor universitare sub mai mult control de stat.

„Uniunea Europeană a fost creată și ca un antidot împotriva … tendințelor autoritare”, a declarat principalul oficial al democrației în UE, comisarul pentru valori și transparență, Vera Jourova, care a co-scris raportul.

„Statul de drept nu este despre a fi de dreapta sau de stânga; este vorba de a fi corect sau greșit ”, spune tare și răspicat aceasta.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut săptămâna aceasta demiterea lui Jourova după ce a spus că viziunea sa despre „democrația iliberală” conduce de fapt la crearea unei „democrații bolnave” în Ungaria. Comisia a respins cererea lui Orban.

România, pe ”lista neagră”

Bulgaria, România, Croația și Slovacia au fost, de asemenea, criticate în raport pentru deficiențe în asigurarea independenței sistemului judiciar. Comisia a observat scandaluri de corupție în Bulgaria, Slovacia, Croația, Republica Cehă, Ungaria și Malta.

Raportul a mai menționat că măsurile de urgență ale unor guverne pentru a combate coronavirusul au depășit prea mult limitarea presei și controlul de către societatea civilă a deciziilor publice.

Articolul precedentNumăr record de cazuri de coronavirus în București / Situația în restul țării
Articolul următorMinisterul de Interne-sancționat de CNCD pentru că de Paști a încheiat un acord doar cu BOR