Papa Francisc recuperează cheile visteriei și accelerează reforma finanțelor Vaticanului

Demiterea unui cardinal suspectat de delapidare, recuperarea visteriei: Papa Francisc ia taurul de coarne pentru a-și accelera reforma finanțelor Vaticanului, din nou înfundat în scandaluri, potrivit AFP.

În 2013, argentinianul Jorge Bergoglio a fost ales papă pentru a pune capăt bugetelor sfărâmate și necontrolate din cadrul numeroaselor administrații ale Sfântului Scaun, de multe ori conduse de prelați manageri săraci.

Dar Papa Francisc a remarcat la sfârșitul anului 2017 că „reformarea” Curiei Romane (guvernul Vaticanului) a însemnat „curățarea sfinxului egiptean cu o periuță de dinți”.

O mini-revoluție, solicitată de Papa în urmă cu doi ani, se va materializa în cele din urmă: toate comorile în numerar din sertarele Sfântului Scaun vor fi centralizate într-un singur organism, Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic (Apsa) care administrează în mod deosebit mii de proprietăți imobiliare din Vatican.

„Dacă Papa mă întreabă ”avem bani pentru a plăti salariile”, trebuie să-i pot da un răspuns precis. Trebuie să știu imediat care este disponibilitatea economică a Sfântului Scaun, fără a fi nevoie să ocolesc pe la toate ministere”, a declarat marți episcopul italian Nunzio Galantino, pentru Corriere della Sera.

Fiecare entitate – inclusiv în partea de sus a secretariatului de stat (guvernul central) în prezent preocupat de o anchetă – va face o cerere de buget, decisă de un preot iezuit spaniol care a preluat conducerea în ianuarie a Secretariatului pentru Economie.

„Sistemul de control al operațiunilor financiare a fost insuficient: lucram la el de șapte ani”, subliniază cardinalul Oscar Maradiaga, coordonatorul unui grup de șase cardinali (C6) care îl sfătuia pe Papa cu privire la reformele sale economice. Cel mai mare obstacol întâlnit? „Inamici interni”, afirmă hondurezul în La Stampa.

Unul dintre cei mai proeminenți cardinali, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi al secretarului de stat, a fost forțat să demisioneze de către Francis care l-a primit timp de aproximativ douăzeci de minute pentru a-i spune că nu era demn de încrederea sa, deoarece era suspectat de „delapidare” de către anchetatori.

„Un gest napoleonian”, îl descrie Marco Politi (autor în special al „La solitude de François”), „cu pumnul său de fier, François a vrut să arate că sanctuarele nu există, că nu există fiefdom. adăpost”.

„Pentru prima dată, un membru al ierarhiei superioare a guvernului Vaticanului a fost expulzat din colegiul cardinalilor. Francisc a dorit să dea un exemplu”, a insistat el către AFP.

Angelo Becciu va rămâne cardinal, dar va pierde toate prerogativele care însoțesc acest titlu, cum ar fi participarea la alegerea următorului papa.

Justiția Vaticanului ar trebui să clarifice rapid toate acuzațiile împotriva sa, precum și împotriva altor șase angajați ai Vaticanului, ca parte a unei investigații privind achiziția dubioasă de către Sfântul Scaun a unei clădiri de lux din Londra.

Articolul precedentPoliția a sigilat sediul neoficial de campanie al lui Dan Tudorache: Asupra unui bărbat, candidat la Consiliul Local, au fost găsite 473 de procese-verbale
Articolul următorBilanț Coronavirus: 1.470 cazuri noi, 44 de decese, 551 de pacienți la ATI