Crește numărul victimelor în luptele din Nagorno-Karabakh

În această perioadă au loc cele mai puternice ciocniri în mai mult de un sfert de secol de luptă în enclava etnică armeană din Azerbaidjan, scrie AlJazeera.

Potrivit ministerului armean de apărare, cel puțin 26 de luptători au fost uciși în confruntările cu trupele azere din regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, aducând numărul de morți la 84 în cea mai aprigă rundă de lupte din peste un sfert de secol.

Al Jazeera a aflat, de asemenea, marți că numărul total de civili uciși a crescut la 11 – nouă în Azerbaidjan și doi în Armenia, aducând numărul total de morți la 95.

„Acesta este un război pe viață și de moarte”, a declarat Arayik Harutyunyan, liderul Nagorno-Karabakh, citat de agenția de știri Reuters într-un briefing de știri.

Lupte acerbe au continuat luni pe tot parcursul zilei, au declarat oficialii din Baku și Erevan.

Luni seară, forțele azere au lansat o „ofensivă masivă în sectoarele sud și nord-est ale liniei frontului Karabakh”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Armeniei, Artsrun Hovhannisyan.

„Douăzeci și șase de militari ai Armatei de Apărare a Karabahului au murit” în acțiune, a declarat ministerul apărării din Karabah într-o declarație, luni seară.

Liderii mondiali au cerut oprirea luptelor după cea mai gravă escaladare de când, în 2016, s-a ridicat spectrul unui alt război între ex-rivalii sovietici, Armenia și Azerbaidjan.

Consiliul de Securitate al ONU va purta discuții de urgență cu ușile închise, marți, după ce Franța și Germania au dat un impuls pentru ca problema să fie plasată pe ordinea de zi.

Armenia și Azerbaidjanul au avut o dispută teritorială încă din anii 1990, când Karabakh, o enclavă etnică armeană din Azerbaidjan, și-a declarat independența după un război care a lăsat aproximativ 30.000 de morți.

Independența Nagorno-Karabakh nu este recunoscută de nicio țară și este considerată parte a Azerbaidjanului de către comunitatea internațională.

Azerbaidjanul nu a publicat informații despre victimele militare de la izbucnirea ultimelor lupte.

Articolul precedentCod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ
Articolul următorFirea: Soțul meu l-a sunat pe domnul Orban să îl întrebe de ce m-a demonizat