Parlamentul a aprobat majorarea pensiilor cu 40% și majorarea salariilor profesorilor din acest an, cât și mai mulți bani pentru administrație

Parlamentul a votat marți majorarea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor din acest an și mai mulți bani pentru autoritățile locale. Amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare.

Au fost 242 de voturi pentru rectificarea bugetară în forma dorită de PSD, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Prin urmare, pensiile vor crește cu 40%, cresc salariilor de bază pentru personalul didactic de predare începând din acest an și autoritățile locale primesc mai mulți bani.

Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Liberalii au anunțat că atacă proiectul la Curtea Constituțională pentru că nu au de unde să mai suplimenteze bugetul în vederea acordării tuturor creșterilor. Legea trebuie acum să treacă ”testul” Curții Constituționale, apoi va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis, care poate să retrimită legea în Parlament pentru modificări.

În urmă cu o săptămână, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, la propunerea PSD, articolul din rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare majorarea cu 40%. Comisiile au mai adoptat și alte amendamente miercurea trecută, printre care și creșterea salariilor profesorilor începând din acest an.

Articolul precedentUn basarabean a devenit cel mai bun atlet din Balcani
Articolul următorO companie românească se pregătește să intre pe bursa americană