Afacerea Tik Tok: Șanse mici ca administrația de la Beijing să aprobe acordul ByteDance cu Walmart și Oracle

Este puțin probabil ca Beijingul să aprobe acordul dintre giganții americani Oracle Corp și Walmart Inc care ar cumpăra aplicația Tik Tok a celor de la ByteDance, susţine un editorial publicat în cotidianul oficial chinez Global Times, scrie Reuters.

Cele două companii din SUA au spus că vor cumpăra noua companie deținută în principal în SUA, TikTok Global, cu un consiliu de administrație format în principal din americani, pe măsură ce părțile lucrează pentru a convinge administrația SUA. Președintele Donald Trump plănuiește să interzică TikTok în Statele Unite din motive de securitate.

În schimb, ByteDance a declarat că TikTok Global va fi subsidiara lor din SUA cu 80% proprietate.

„Este clar că acești termeni (ai acordului) arată pe larg stilul de agresiune al Washingtonului și logica lor de huligani. Acestea afectează securitatea națională, interesele și demnitatea Chinei „, a spus versiunea în limba engleză a editorialului publicată luni, editorial care a fost publicată și în ediția chineză a ziarului.

„Din informațiile furnizate de SUA, acordul a fost nedrept. Se adresează cerințelor nerezonabile ale Washingtonului. Ne este greu să credem că Beijingul va aproba un astfel de acord ”, se mai arată în editorial. Editorialul a fost succedat și de mesaje pe Twitter, în aceeași seară, ale redactorului-șef al ziarului, Hu Xijin.

The Global Times este un tabloid publicat de People’s Daily, ziarul oficial al partidului comunist din China, dar nu vorbește în numele partidului sau al guvernului, spre deosebire de publicația sa mamă.

Guvernul Chinei s-a abținut în mare măsură să comenteze direct detaliile acordului, deși ministrul de externe a declarat în repetate rânduri că Statele Unite ar trebui să ofere un mediu corect și nediscriminatoriu pentru companiile străine.

În weekend, ByteDance, Oracle și Walmart au spus că au ajuns la un acord care să satisfacă cererea lui Trump ca TikTok să fie vândut unei firme americane. În alte condiții, Tik Tok va fi interzis în SUA. Cu toate acestea, părțile au încadrat în mod diferit acordul în declarațiile publice.

Articolul precedentMesajul unui producător de haine pentru politicienii care nu cred în schimbările climatice, pus pe etichete: ”Votați nemernicii afară!”
Articolul următorExpert internațional rus: Sistemul de rachete Patriot din România, țintă în cazul unui atac al Rusiei