Italienii au votat reducerea cu o treime a numărului de parlamentari

Italienii au votat pentru a reduce dimensiunea parlamentului țării cu mai mult de o treime, sugerează sondajele la ieșirea de la urne.

Peste 67% dintre oameni au votat în favoarea acestei schimbări, potrivit unei proiecții a radiodifuzorului de stat RAI, scrie BBC.

Numărul parlamentarilor din camera inferioară va fi redus de la 634 la 400. Senatul va fi, de asemenea, redus.

Referendumul a fost forțat de ”Mișcarea Cinci Stele”, parte a coaliției de guvernare, care a susținut că măsura va reduce costurile.

Măsura, care reduce numărul total de parlamentari și senatori de la 945 la 600, fusese deja realizată în parlament. Dar trebuia să fie susținută de un referendum, deoarece modifică Constituția. Modificările vor trebui făcute înainte de alegerile din 2023.

Ministrul de Externe, Luigi Di Maio, o personalitate a ”Mișcării Cinci Stele”, a descris rezultatul ca fiind „istoric”. „Putem reveni la a avea un parlament normal, cu mai puține privilegii și cu 345 de locuri mai puține”, a spus el.

În octombrie anul trecut, ”Mișcarea Cinci Stele” a declarat că simplificarea parlamentului va economisi țării 1 miliard de euro în decurs de 10 ani.

Cu toate acestea, criticii susțin că această mișcare va slăbi democrația.

Referendumul a avut loc alături de un număr mic de alegeri regionale.

Liderul opoziției de dreapta, Matteo Salvini, a declarat că urmărește o ”curățare” a actualei clase politice. Partidul său pare să câștige, de altfel, regiunea de est a Marche. El a rămas la conducerea altor două regiuni.

Partidul Democrat de centru-stânga a ținut trei regiuni pe care le guvernează, inclusiv Toscana. În Puglia, se pare că a fost egal, potrivit agenției de știri Ansa.

Articolul precedentMisterele Bucureștiului vechi: Tunelul de sub Cimitirul Bellu și legenda Văii Plângerii
Articolul următorCafenelele, barurile și restaurantele din Anglia se vor închide după 22:00 după temeri de 50.000 cazuri noi de coronavirus pe zi