Cele mai mari instituţii bancare din lume au spălat sume imense de bani provenite din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare, bani ai oligarhilor și infractorilor ruși şi bani câştigaţi din piramide Ponzi, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar.
Mii de rapoarte pe care bănci importante le-au prezentat revizorilor demonstrează că ele au ajutat presupuși teroriști, traficanți de droguri și oficiali corupți din străinătate să-și strămute trilioane de dolari prin toată lumea în pofida faptului că băncile se îndoiau de natura tranzacțiilor, potrivit NY Times.
Documentele, recunoscute ca rapoarte pe tema unor operațiuni suspecte, au fost obținute de BuzzFeedNews și difuzate prin intermediul unui consorțiu de jurnaliști din întreaga lume. Cele peste 2.100 de rapoarte, depuse de importante bănci americane și internaționale, vizează tranzacții de peste 2 trilioane de dolari datând din perioada 1999–2017.
Băncilor li se cere să depună rapoarte la FinCEN, respectiv, Financial Crimes Enforcement Network (Rețeaua de Depistare a Delictelor Financiare, n. red.) din cadrul Trezoreriei SUA (echivalentul unui minister de finanțe, n. red.), pe tema tranzacțiilor care, în opinia lor, s-ar putea încadra într-un program legat de spălare de bani, fraudă sau orice alte activități ilegale.
ING Bank
Bani din Rusia și Ucraina de sute de milioane de dolari au fost spălați prin ING Bank Slaski SA, scrie ziarul polonez Gazeta Wyborcza, care citează concluziile unei investigații internaționale la care a participat.
Purtătorul de cuvânt al ING Bank Slaski SA, Piotr Urata, a evitat să comenteze când a fost contactat duminică prin telefon.
Standard Chartered
Printre principalele constatări ale celor de la BuzzFeed se numără faptul că Standard Chartered, cu operațiuni mai ales în Asia, în Orientul Mijlociu și în Africa, pare să fi asigurat circulația unor fonduri din partea unei companii din Dubai care ar fi facilitat eliberarea a peste $150 milioane unor companii în relații cu talibanii. JPMorgan, Bank of New York Mellon și alte bănci par să fi facilitat circulația a peste $150 milioane în interesul unor companii având legături cu regimul nord-coreean, după cum relevă niște relatări ale companiei, transmise de canalul NBC News.
JPMorgan
Spre sfârșitul anului 2013, oficiali ai băncii JPMorgan Chase au depus cel puțin opt rapoarte pe tema unor activități bancare suspecte având legătură cu Paul Manafort, șeful campaniei electorale din 2016 a președintelui Trump. Banca JPMorgan a facilitat și ea circulația a peste $1 miliard pentru niște presupuse operațiuni legate de o fraudă-gigant în care a fost implicat un fond suveran malayez.
Deutsche Bank
Conform fișierelor FinCEN, cei implicați în spălarea de bani nu doar că au folosit infrastructura globală a Deutsche Bank mai mult timp și într-o măsură mai mare decât se presupunea anterior, dar și sistemele de securitate ale băncii au eșuat.
Prăbușire pe Bursă
HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan Chase … aceste nume mari din domeniul finanțelor au suferit pierderi pe bursă luni, după dezvăluirile mai multor ziare care le acuză că au permis spălarea banilor murdari pe scară largă, potrivit AFP.
Pe Wall Street, gigantul JPMorgan Chase a scăzut cu 4,30% la mijlocul sesiunii. În urma sa, Bank of America a scăzut cu 4,15%, iar Wells Fargo cu 4,80%.
La Frankfurt, Deutsche Bank a scăzut cu 8,76%, în timp ce Standard Chartered, citat de asemenea în sondaj, a pierdut 5,82% în Londra.
În Hong Kong, HSBC a scăzut la cel mai de jos nivel din ultimii 25 de ani. Dincolo de acuzațiile consorțiului, instituția ar putea fi sancționată de la Beijing ca parte a măsurilor de represalii împotriva anumitor țări străine.
De asemenea, menționat în caz, pentru a ajuta clienții din Polonia să transfere fonduri suspecte în afara Rusiei, banca ING a căzut cu 9,27% în Amsterdam.
Banca franceză Société Générale a cedat 7,66% la Paris.