Pe 21.09.1983, telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X, cu greutatea de 800 de grame, a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.
Istoria telefonului mobil cuprinde evenimentele legate de apariția primelor telefoane mobile, dezvoltarea și evoluția acestora, trecând prin diverse forme, de la stațiile de emisie-recepție, utilizate la autovehicule, până la telefoanele celulare moderne.
La început, stațiile de emisie-recepție erau utilizate în dotarea taxiurilor, ambulanțelor, vehiculelor de poliție și altor vehicule similare, unde era necesară o intervenție promptă și operativă. Acestea nu puteau fi considerate telefoane mobile în sensul actual al cuvântului: nu puteau fi conectate la rețeaua de telefonie fixă clasică și nu erau dotate cu numere pentru apelare.
Ulterior au apărut și variantele portabile ale acestora. Astfel, după 1940, Motorola produce o stație de emisie-recepție numită “Handie-Talkie”, care era de aproape o jumătate de metru lungime și era utilizată de armata americană.
În Europa, telefonia-radio este folosită prima dată în 1926 în trenul de lux Berlin – Hamburg. La scurt timp, radio-telefonia este introdusă și pe avioanele de pasageri în scopul îmbunătățirii siguranței zborului. Acest mijloc de comunicație este utilizat și de tancurile germane în cel de-al Doilea Război Mondial. La încheierea războiului, aceste echipamente telefonice intră în dotarea mașinilor de patrulă ale poliției germane din zona de ocupație britanică.
În toate aceste cazuri, utilizarea acestor telefoane era încredințată doar specialiștilor. De-abia după 1950 astfel de telefoane au început să fie folosite și de nespecialiști, aceasta petrecându-se pe vasele care navigau pe Rin.
Curând, cunoscuta companie Bell Labs a început să lucreze la dezvoltarea unui sistem de telefonie mobilă care să le permită oamenilor să apeleze din mașină.
În 1946, companii celebre cum ar fi AT&T au început să ofere sevicii de telefonie mobilă – MTS (Mobile Telephone Services), dar cu o acoperire restrânsă, disponibilă doar în zonele urbane.
20 de ani mai târziu, un grup de tineri ingineri, tot de la Bell Labs, au pus bazele unei rețele de antene care să accepte semnalul radio pe distanțe mari.
Curând după această inovație, Motorola a fost prima companie care a produs un telefon mobil.
Martin Cooper, inginer cercetător și manager general al companiei a făcut primul apel de la un telefon mobil pe data de 3 Aprilie 1973. Telefonul, Motorola DynaTAC 8000X, cântărea în jur de 1.1 kg, costa aproximativ 4.000 de dolari și a fost disponibil pe piață abia în 1983.
În anii ’80 are loc o dezvoltare susținută a telefoniei mobile. Apar rețele celulare cu o multitudine de stații-bază având asigurat și protocoluil aferent de trecere de la o celulă la alta, fără întreruperea convorbirii. În 1987, numărul de abonați americani depășește un milion.