Cum va număra China 1.3 miliarde de oameni în ciuda restricțiilor generate de pandemie?

Cum numeri 1,3 miliarde de oameni pe fondul unei pandemii? China va afla începând cu 1 noiembrie, atunci când cea mai populată țară din lume lansează cel de-al șaptelea recensământ național, conform CNN

Potrivit agenției de știri de stat Xinhua, pentru colosala provocare va fi nevoie de aproximativ 7 milioane de lucrători răspândiți în toată țara, colectând nume, numere de identitate, sex, detalii matrimoniale, precum și informații despre educație și profesionale.

Pe lângă metodele tradiționale, cetățenii vor fi, de asemenea, încurajați să utilizeze telefoanele mobile și alte instrumente digitale „pentru a declara informații personale și de familie”, a raportat Xinhua.

China efectuează un recensământ național la fiecare 10 ani. Ultimul de acest gen a constatat că populația a crescut de la 1,29 miliarde la 1,37 miliarde. A fost și primul recensământ care a inclus străinii. Aproape 600.000 de cetățeni străini au returnat sondajul în 2010, majoritatea provenind din Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia.

Recensământul oferă date-cheie pentru elaborarea politicilor naționale, informații care devin din ce în ce mai importante pe măsură ce ”bomba cu ceas demografică” a politicii privind posibilitatea de a naște copil începe să-și facă simțită prezența.

În 2010, recensământul a constatat că numărul persoanelor în vârstă de 14 ani sau mai mici a scăzut cu 6,2% față de recensământul anterior.

În 2015, pe măsură ce problemele demografice cauzate de lipsa copiilor au devenit din ce în ce mai evidente, Beijingul a început să inverseze politica sa extrem de controversată despre un singur copil născut, mai ales că femeile erau supuse unor avorturi forțate, amenzi uriașe și evacuări dacă încercau să aibă un al doilea copil.

Rezerva de lucrători din China se micșorează, mulți tineri își sprijină părinții și cele două grupuri de bunici, într-o țară în care serviciile sociale pentru bătrâni lipsesc încă.

Anul trecut, natalitatea țării a atins cel mai scăzut nivel de la fondarea Republicii Populare în 1949. Peste 250 de milioane de chinezi aveau peste 60 de ani anul trecut, arată statisticile. Ei reprezintă mai mult de 18% din populație.

Recensământul din acest an poate arăta chiar și o scădere a populației pentru prima dată în ultimele decenii, pregătind ”terenul” pentru India, care ar putea deveni cea mai populată țară din lume.

Pandemia va pune, de asemenea, probleme în recensământul desfășurat de Chinei, în special cu milioanele de lucrători care se vor deplasa în țară. Cu toate acestea, numărul noilor cazuri de coronavirus a fost foarte scăzut în ultimele săptămâni, fără noi infecții interne raportate duminică și doar 12 cazuri active.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 808 cazuri noi din doar 6.348 de teste efectuate
Articolul următorSucces cultural: Evenimentul Art Safari își prelungește programul cu încă o săptâmană