Un șofer care superviza o mașină Uber autonomă, acuzat după ce mașina a lovit mortal un pieton în Arizona

Șoferul care superviza o mașini autonomă a companiei Uber a fost acuzat de omucidere prin neglijență după ce autovehiculul a ucis un pieton, scrie BBC

Elaine Herzberg, în vârstă de 49 de ani, a fost lovită de mașină în timp ce traversa cu bicicletă peste un drum din Tempe, Arizona, în 2018.

Anchetatorii au spus că șoferul de siguranță al mașinii, Rafael Vasquez, se uita în acel moment un episod al emisiunii de televiziune ”The Voice”.

Vasquez a pledat nevinovată și a fost eliberată pentru a aștepta procesul.

Uber nu se va confrunta cu acuzații penale, după decizia de anul trecut conform căreia nu exista „nici o bază pentru răspunderea penală” a corporației.

Accidentul a fost primul deces înregistrat care a implicat o mașină cu conducere autonomă în totalitate și a dus la oprirea testării acestei tehnologiei de către Uber în Arizona.

Un raport al poliției din 2018 a categorizat accidentul ca fiind „în întregime evitabil” dacă șoferul ar fi fost atent la ceea ce se întâmplă în fața sa.

Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) din SUA a identificat cauza probabilă a accidentului ca eșec al operatorului de a monitoriza mediul înconjurător și sistemul automatizat, „pentru că a fost distrasă vizual pe tot parcursul călătoriei de telefonul său personal”.

Vicepreședintele NTSB, Bruce Landsberg, a scris în raport: „În această călătorie, șoferul de siguranță a petrecut 34% din timp uitându-se la telefonul său mobil la o emisiune TV”.

Doamna Vasquez a fost acuzată la 27 august și a apărut prima oară în instanță la 15 septembrie. Procesul este stabilit pentru februarie anul viitor.

La câteva zile înainte de accident, un angajat și-a avertizat superiorii că mașinile autonome sunt nesigure, des implicate în accidente, iar supervizorii de la volan trebuie mai bine pregătiți.

Accidentul din Arizona a tăiat tot elanul mașinilor de transport persoane autonome, mai ales că înainte de accident se consideră că în câțiva ani taxiurile autonome vor deveni o realitate.

Articolul precedentKlaus Iohannis, despre începerea școlii, alegerile locale și creșterea pensiilor cu 40%
Articolul următorAvertisment ELCEN: Pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat