Motivele pentru care Iohannis consideră că modificarea legii privind educația sexuală în școli nu este constituțională / Sesizarea președintelui este discutată azi la CCR

Curtea Constituțională a României analizează astăzi sesizarea Președintelui Iohannis privind modificarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care a fost atacată de președinte pe 24 iunie, conform Agerpres.

Proiectul de lege considerat neconstituțional de către Președinte prevede ca „educația sexuală” din școli să fie transformată în programe de „educație pentru viață”, care să cuprindă și componente de educație sanitară precum prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală sau a cazurilor de sarcină în cazul fetelor minore.

De asemenea, proiectul prevedea ca „educația pentru viață” să fie predată elevilor doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali ai acestora.

Președintele a atacat legea din mai multe puncte de vedere, după cum urmează:
Probleme de procedură

În forma inițiatorului, textul conținea zece articole, care generau 40 de modificări și completări ale legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului (Legea 272/2004). Textul însă a fost amendat „substanțial” de Camera Deputaților, iar amendamentele au avut alt obiect de reglementare față de cel avut în vedere în forma inițială.

Modificări de formă

Președintele consideră că înlocuirea denumirii de „educație sexuală” cu termenul „educație sanitară” nu este decât o modificare de formă, nu și de conținut.

Neclaritate

Iohannis atrage atenția asupra faptului că nu este clar dacă „educația pentru sănătate” include și programele de prevenire a gravidității minorelor și a transmiterii bolilor sexuale, sau dacă aceste programe intră în componența „educației sanitare”. În plus, textul inițial prevedea că astfel de programe se vor desfășura „cel puțin o dată pe semestru”, formulare eliminată ulterior care a făcut textul și mai ambiguu.

Prea multe modificări

Legea 272/2004 a mai fost modificată o dată în decursul acestui an, iar o nouă modificare ar afecta „realizarea procesului de sistematizare, unificare și coordonare a legislației”.

Articolul precedentO pădure cât o țară: a doua etapă a campaniei de împădurire inițiată de Ministerul Mediului începe astăzi
Articolul următorUn miliardar american și-a donat întreaga avere pentru cauze nobile / Pentru ce au fost donate cele 8 miliarde de dolari