Israel, EAU și Bahrain semnează astăzi acordurile de normalizare a relațiilor

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu se află la Casa Albă, alături de ministrul de externe al Emiratului, șeicul Abdullah bin Zayed al-Nahyan și ministrul de externe al Bahrainului, Abdullatif Al Zayani, pentru a semna acordurile revoluționare de normalizare dintre țările lor, conform The Jerusalem Post.

Cele două state din Golf devin a treia și a patra țară din regiune care semnează acorduri de pace cu statul evreiesc după Egipt în 1979 și Iordania în 1994, redesenând drastic harta politică a Orientului Mijlociu.

Se așteaptă să urmeze mai multe pe măsură ce regiunea se realinizează într-o mișcare strategică împotriva unui Iran beligerant, care este susținut din ce în ce mai mult de Turcia sub președintele Recep Tayyip Erdoğan. Ministrul de stat al Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a declarat marți că decizia țării sale de a normaliza relațiile cu Israelul a „depășit bariera psihologică” și este „calea de urmat” pentru regiune, creând mai mult pârghie.

Liderii palestinieni au reacționat, de asemenea, cu furie la tranzacțiile care au fost făcute înainte ca o cale de mijloc să poată fi găsită în disputa lor cu Israelul.

Însă președintele SUA, Donald Trump, care va găzdui ceremonia de semnare la ora locală la 12 pm și a cărui administrație a intermediat acordurile dintre părți, a prezis că Palestina va adera în cele din urmă și la normalizarea relațiilor cu Israel, altfel va fi „lăsată afară în frig.”

„În loc să se concentreze asupra conflictelor din trecut, oamenii se concentrează acum pe crearea unui viitor vibrant plin de posibilități nesfârșite”, a declarat într-o declarație luni, consilierul principal al Casei Albe, Jared Kushner, care a ajutat la negocierea acordurilor.

Articolul precedentTrump: Nu cred că știința știe despre climă
Articolul următorUltimul mesaj al luptătorului Navid Afkari înainte de a fi executat prin spânzurare în Iran