Rusia: Alegerile locale testează puterea Kremlinului

Alegătorii din toată Rusia votează în zeci de alegeri locale, care sunt văzute ca un mare test pentru partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, scrie BBC.

Aproape 160.000 de candidați se luptă pentru locuri în parlamentele locale. Guvernatorii sunt de asemenea aleși în multe regiuni.

Sondajele vin la doar câteva săptămâni după presupusa otrăvire a liderului opoziției Alexei Navalny cu Novichok.

Echipa sa susține că acest lucru a fost făcut la ordinele președintelui Vladimir Putin – Kremlinul neagă orice implicare. Navalny, care s-a îmbolnăvit la 20 august în Rusia, este acum tratat în Germania. Săptămâna trecută, medicii din spitalul Charité din Berlin au spus că nu mai este în comă indusă și starea sa s-a ameliorat.

Navalny susține Rusia Unită, drept „partidul escrocilor și hoților”.

Echipa sa a cerut rușilor să voteze tactic pentru a canaliza sprijinul către candidații cei mai bine poziționați pentru a învinge Rusia Unită.În unele locuri, aceștia sunt oameni afiliați cu Navalny însuși, în timp ce în alte regiuni sunt contestatori comuniști sau naționaliști.

Tabăra lui Navalny crede că această campanie ar putea fi motivul pentru care a fost atacat, spune Sarah Rainsford de la BBC la Moscova.

Ea adaugă că Rusia Unită a devenit din ce în ce mai nepopulară, asociată cu o reformă controversată a pensiilor, scăderea veniturilor și corupție.

Comisia electorală din Rusia a permis votarea anticipată în perioada 11-12 septembrie din cauza focarului de coronavirus.

Dar duminică este ziua principală pentru zeci de milioane de alegători din 11 fusuri orare, cu peste 56.000 de secții de votare pregătite.

Acestea sunt primele alegeri de când reformele constituționale controversate au fost aprobate într-un referendum din iulie, permițându-i lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Ele sunt, de asemenea, văzute ca un test pentru alegerile pentru parlamentul național de anul viitor.

Anul trecut au avut loc proteste în masă în capitala Moscova, în urma excluderii multor candidați ai opoziției de la alegerile locale.

Autoritățile au fost acuzate apoi de un răspuns greu la mitinguri, care a văzut că unele dintre cele peste 1.000 de persoane arestate au primit pedepse de până la patru ani de închisoare.

Orașul extrem-estic Khabarovsk a fost scena mitingurilor regulate anti-Putin din iulie, după ce arestarea unui guvernator popular a alimentat resentimentele împotriva guvernării Moscovei.

Articolul precedentErdogan îl avertizează pe Emmanuel Macron să nu ”caute ceartă” cu Turcia
Articolul următorDouă unități școlare, printre care și Școala Centrală, trec la scenariul roșu