În peste 12.000 de școli din țară elevii și profesorii vor veni fizic la ore (Scenariul 1), în peste 4.800 se va aplica sistemul hibrid ( scenariul 2) și în peste 230 de instituții cursurile se vor ține exclusiv online- potrivit datelor publicate de Ministerul Educației. În plus, în 7 școli vor fi scenarii mixte (2 și 3).
Potrivit unui comunicat al MEC, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) au emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021, în urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ.
Astfel, 12.610 unități de învățământ sunt incluse în scenariul 1, cu participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Alte 4.892 de unități de învățământ au fost încadrate în scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
În 238 de unități de învățământ se va aplica scenariul 3, cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
De asemenea, 7 unități de învățământ au fost incluse în scenarii mixte (S2+S3). „Varianta aceasta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice din fiecare unitate. Unele dintre unități se află în curs de reabilitare și altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât impun învățarea online”, se arată în comunicat.
Ministerul precizează că, potrivit analizei publicate în 7 septembrie de INSP, în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.
„Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori”, se mai arată în comunicatul MEC.