Fabian Cousteau, nepotul faimosului oceanograf și inventatorul echipamentelor de scufundări Jacques Cousteau, are un proiect ambițios care îi va permite să trăiască sub apă mai mult de o lună, scrie Business Insider.
Proetus, care se vrea cea mai mare stație de cercetare subacvatică din lume, va permite cercetătorilor să studieze oceanul în timp ce trăiesc în acesta.
Cousteau susține că doar 5% din oceanele lumii au fost cu adevărat explorate, astfel susținând ideea că proiectele de cercetare oceanografică sunt importante.
„În ceea ce privește sistemul nostru de susținere a vieții, oceanul este indispensabil rezolvării celor mai importante probleme ale planetei. Provocările create de schimbările climatice, creșterea nivelului oceanelor, furtunile extreme sau virusuri reprezintă riscuri de triliarde de dolari pentru economia globală”, afirmă acesta într-un comunicat.
Proiectul și machetele stației de cercetare au fost realizate de proiectantul și antreprenorul elvețian Yves Behar împreună cu studioul acestuia, Fuseproject. Cercetările realizate în cadrul Proteus ar urma să se concentreze pe conservarea oceanelor, surse de energie regenerabile și sustenabilitatea surselor de hrană.
Stația de cercetare este proiectată pentru a găzdui oameni de știință, organizații non-guvernamentale și companii private.
Centrul de Învățare Fabian Cousteau a anunțat că intenționează să construiască Proteus în parteneriat cu universitățile Northeastern și Rutgers din Statele Unite. Proteus ar urma să aibă bazele într-o zonă protejată din Marea Caraibelor în largul coastei Curaçao.
Stația ar urma să fie construită la o adâncime de peste 18 metri și va avea capacitatea de a găzdui 12 persoane simultan timp de 31 de zile. Este mai mult decât orice altă stație de cercetare submarină existentă, Proteus fiind și de patru ori mai mare decât următoarea stație submarină.