Moțiunea de cenzură: calcule și răsturnări de situație

Înaintea moțiunii de cenzură aflată în desfășurare la această oră, PSD pierde voturi importante.

Astfel, Carmen Dan a anunțat într-un mesaj pe Facebook că nu va participa la vot pentru că se află în izolare după ce mama sa s-a infectat cu coronavirus. De asemenea, deputatul PSD, Cătălin Rădulescu are bronșită și se află internat în spital.

Un alt parlamentar PSD care va lipsi luni la vot este deputatul PSD de Arad, Adrian Todor care a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus.

În acest moment, conform ultimelor calcule, cu absența celor doi parlamentari, PSD și celelalte partide care susțin moțiunea nu au suficiente voturi pentru a demite Guvernul. De asemenea, sunt semne de întrebare în legătură cu asigurarea cvorumului de ședință.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a spus că parlamentarii partidului său vor participa la ședința extraordinbară, dar nu vor vota. Practic, aceștia vor merge în sală, dar nu vor vota.

La începutul ședinței, Marcel Ciolacu a anunțat că 170 de senatori și deputați și-au anunțat prezența la vot. În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot.

PSD a depus pe 17 august moțiunea de cenzură şi a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romaşcanu pe 20 august. În moțiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputați, social-democrații susțin că reprezentanții Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus. Va reuşi, însă, PSD să întrunească la vot numărul necesar de parlamentari pentru a pica Guvernul Orban?

PSD are 137 deputați şi 70 de senatori. La aceste voturi se adaugă 24 – parlamentari PRO România (21 deputați şi 3 senatori) şi alte 3 voturi care vin de la parlamentarii ALDE. În total, pe hartie, sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzură (este nevoie de 233 de voturi). Dar, acestea au fost calculele inițiale.

Votul propriu-zis este programat pentru ora 17, momentan, ședința fiind suspendată, verificându-se prezența.

 

 

 

Articolul precedentEroi ai Rezistenței anticomuniste, comemorați la Gherla. Pe 2 septembrie 1958, Iosif Capotă și Alexandru Dejeu erau executați
Articolul următorRusia continuă să expulzeze diplomați ai altor țări ca „măsură de reciprocitate”