Eroi ai Rezistenței anticomuniste, comemorați la Gherla. Pe 2 septembrie 1958, Iosif Capotă și Alexandru Dejeu erau executați

Comemorarea a doi eroi ai Rezistenței anticomuniste va avea loc miercuri, 2 septembrie 2020, ora 12.00, în Cimitirul Ortodox Central din Gherla. Este vorba de o slujbă de pomenire a luptătorilor anticomuniști Iosif Capotă și Alexandru Dejeu.

În anii ‘40 și ’50, în ținutul Huedinului, având ramificații și în județul Sălaj, a acționat o organizație clandestină condusă de Iosif Capotă și Alexandru Dejeu. Aceștia intenționau să mențină vie în rândul populației atitudinea anticomunistă. De asemenea, intenționau ca, într-o conjunctură internațională și internă favorabilă, să treacă la acțiuni armate menite să contribuie la răsturnarea regimului comunist din România.

Arestați în decembrie 1957, viețile celor doi bravi români, Iosif Capota și Alexandru Dejeu, au fost curmate în Penitenciarul de la Gherla unde, în ziua de 2 septembrie 1958, au fost executați de călăii regimului comunist din România, regim ateu, ilegitim și criminal.

Manifestarea comemorativă va fi organizată de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, iar între participanți se va număra și domnul Gavril Dejeu, fratele lui Alexandru Dejeu și ministru de interne al României între anii 1997-1999.

Anunțul ne-a fost remis de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, fiind indicate drept perosane de contact dl Călin Roșu (Tel. 0745160899) și dl Cornel Jurju (Tel. 0740190346).

Articolul precedentBelarus: Marș al opoziție cu zeci de mii de participanți
Articolul următorMoțiunea de cenzură: calcule și răsturnări de situație