Manifestație la Chișinău, după tentativa lui Dodon de a lichida Declarația de Independență

Mișcarea Politică „UNIREA” a manifestat în fața Președinției R. Moldova de Ziua Limbii Române. Unioniștii i-au adus în dar președintelui pro-rus Igor Dodon o sacoșă neagră în care era Declarația de Independență și Codul Penal, scrie infoprut.ro.

Gestul Mișcării Politice Unirea a venit după ce joi, 27 august 2020, în cadrul ceremoniei de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, președintele Igor Dodon și administrația sa au pus o copilă să citească un text incomplet al Declarației de Independență, ceea ce a denaturat adevărul istoric.

În cadrul manifestației de astăzi, Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, s-a arătat nemulțumit de faptul că din textul Declarației de Independență au fost scoase mențiunile cu privire la limba română, dar și la pactul Ribbentrop-Molotov.

„Aceasta este tot ce a rămas din fața lui Dodon: Declarația de Independență călcată în picioare și punga cu calendar în care primește bani. (…) Nu întâmplător au fost scoase lucruri care țin de limba română, dar și de Transnistria și integritatea teritorială și au fost păstrate lucruri care pot fi interpretate în favoarea Federației Ruse. Din acest punct de vedere, Dodon este pasibil de răspundere penală pentru trădare de stat, pentru profanarea simbolurilor naționale și trebuie tras la răspundere ca atare. A acționat nu ca un cetățean al Republicii Moldova, nici ca președinte de stat, a acționat ca un agent de influență al Federației Ruse. Am adus aceste două cadouri simbolice ca să învețe Declarația de Independență măcar acum când își termină mandatul și, în același timp, să studieze Codul Penal pentru că are de acolo mai multe capitole pe care să le preia și să le pună în aplicare”, a punctat Chirtoacă.

Precizăm că, anterior și istoricul și politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova a taxat dur noua „tentativă de lichidare a Declarației de Independență prin actul de revizuire frauduloasă a ei, în timpul prezentării oficiale a textului Declarației în cadrul festivităților cu prilejul zilei Independenții, desfășurate în prezența și sub patronajul președintelui Dodon”.

În context, Anatol Țăranu a specificat că „Declarația de Independență spre deosebire de textul Constituției, de exemplu, nu poate fi înlocuită prin alt document fondator, textul ei nu poate fi revizuit sau redactat. Orice încercare de acest fel este o crimă care subminează temeliile statului Republica Moldova și se cere taxată corespunzător”.

Articolul precedentAmericanii sunt captivi în propriul sistem de sănătate, frontierele cu Mexic și Canada fiind închise
Articolul următorBelarus: Marș al opoziție cu zeci de mii de participanți