Cea mai controversată mutare dinaintea campaniei electorale a fost, cu siguranță, anunțul că fostul candidat PNL la funcția de primar al Sectorului 2 va fi susținut de PSD. De ce și-au sacrificat liberalii cel mai bine plasat candidat din București în favoarea reprezentantului USR? De ce a renunțat Firea la Onțanu pentru Dan Cristian Popescu? Ce impact a avut în Sectorul 2 anunțul acestuia că va candida din partea PSD? Dezvăluiri inedite din culisele negocierilor PNL-USR la București. În ce au constat discuțiile lui Popescu cu Gabriela Firea pentru candidatura la Sectorul 2? Toate acestea le puteți afla numai din interviul acordat Punct.News de actualul viceprimar al Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.
VIDEO INTERVIU: Dan Cristian Popescu, candidatul PSD la sector 2: Cum a trecut de la PNL la PSD și culisele din spatele negocierilor PNL-USR
Reporter: Cu siguranță unul dintre cele mai fierbinți subiecte, în ultimele două săptămâni, care au ținut prima pagină a presei românești, a fost cel al depunerii candidaturii tale din partea PSD. Au fost reacții de la uimire până la indignare, pentru că erai de patru ani de zile candidatul Partidului Național Liberal. Ce s-a întâmplat?
Dan Cristian Popescu: Da, a fost o surpriză inclusiv pentru mine, pentru că nici eu nu m-aș fi gândit, poate, cu două sau trei săptămâni înainte că voi fi candidatul PSD, pentru că, într-adevăr, munca mea politică, efortul politic și administrativ fusese depus în numele PNL, de foarte mult timp. Am fost 4 ani viceprimar, încă patru ani înainte deputat, tot în Sectorul 2. În 2012 am încercat să candidez la Primăria Sectorului 2, dar nici atunci nu am fost lăsat de cei de la PNL. Atunci am crezut că a fost un accident, în 2012, când prin eliminarea mea a fost lăsat drum liber primarului de atunci, Nicolae Onțanu. În 2020, după opt ani, la fel, poate e o concidență, nu vreau să fac acuze, dar eliminarea mea îi făcea loc liber domnului Onțanu pentru o revenire la Primăria Sectorului 2. Neașteptat pentru mine și pentru foarte mulți cetățeni din Sectorul 2, pentru că oamenii erau obișnuiți că eu sunt candidatul PNL și toate sondajele de opinie arătau că am și prima șansă. Ceea ce era un lucru unic pentru PNL în București, pentru că candidații PNL în București nu stăteau pe prima poziție în alte sectoare.
Reporter: Să înțeleg că era, practic, singurul sector unde Partidul Național Liberal avea o poziție dominantă.
Dan Cristian Popescu: Da, putea câștiga cu un candidat, fără să se alieze cu un alt partid, lucru pe care cred că orice partid și-l dorește, să câștige fără să facă o alianță. Și am fost cu toții surprinși, mai ales că am fost tot timpul asigurat că voi fi candidatul Partidului Național Liberal. Asta o spun, cu toate că politica într-o primărie nu are legătură cu doctrinele, are legătură mai degrabă cu nevoile oamenilor și cu soluții pentru aceștia. Când modernizezi o școală nu e o măsură de dreapta sau de stânga. Când faci o stradă, când modernizezi un parc, când faci un program social, la fel, nu e o politică neapărat de stânga. Vine în întâmpinarea unor nevoi ale oamenilor. Când ajuți Biserica, care e parte integrantă din sistemul nostru cultural, educațional, iarăși nu o poți cataloga ca dreapta sau stânga.
Partidul mi-a zis „mergi acasă, căci noi vom susține pe cineva care nu va câștiga”. Decizia pare ilogică, dacă te gândești cu bună credință, dacă te gândești din perspectiva căii libere pentru un candidat mai vechi, pare cu oarecare logică. Deci puteam să merg acasă și să las revenirea Sectorului 2 la momentul anului 2000, deci cu 20 de ani în urmă, la momentul în care a venit dânsul primar, sau să încerc să schimb lucrurile și să îmi continui proiectele. Atunci am anunțat că voi candida independent și voi accepta susținerea de la orice partid care crede că sunt persoana potrivită pentru Sectorul 2. A venit o invitație foarte rapidă de la doamna Firea, o invitație la o discuție. În momentul acela dânșii îl aveau pregătit pe Onțanu, de-aia m-am gândit că o să fie o discuție doar administrativă. Discuția a fost, într-adevăr, doar administrativă. M-a întrebat ce proiecte am, ce vreau să fac în Sectorul 2, și i-au plăcut foarte mult proiectele mele. Chiar a spus că le va introduce în proiectele dânsei, mă refer la continuarea modernizării școlilor… Noi în Sectorul 2 avem deja școlile cele mai moderne din România, școli care se compară cu orice școală din lume. Și nu o spun eu, o spun parlamentari germani veniți în vizită. În Germania doar anumite școli private se pot compara cu școlile pe care le-am modernizat în Sectorul 2.
Reporter: Cum ați reușit?
Dan Cristian Popescu: Prin adoprarea unei viziuni diferite. Deci, până acum școlile se zugrăveau cu o săptămână înainte de începerea școlii, pentru a arăta bine în prima zi. Eu am vrut să modernizez totul, să schimb de la structură. Am schimbat totul, a rămas structura. Chiar acum lucram la… Am schimbat cincisprezece școli cu totul, acum lucrăm la douăzeci și două. Sunt școli de o sută de ani, unde nu s-a făcut niciodată o modernizare completă. Deci, se schimbă tot. Am introdus soluții moderne, preluate din spitalele din vestul Europei: pe jos sunt rășini turnate, ca să nu mai fie praful acela de sub parchet. Copiii inhalau praful. Am renunțat la cretă, lumina este ca să nu obosească ochii.
Reporter: Și fondurile?
Dan Cristian Popescu: Fonduri proprii sau din fondurile Ministerului Dezvoltării. Programul își propune ca, până în anul 2022 să modernizăm toate școlile din Sectorul 2. Deci, modernizarea școlilor, crearea unui parc de dimensiunea Herăstrăului în Sectorul 2…
Reporter: Unde va fi?
Dan Cristian Popescu: În zona Petricani, deci adiacent zonei Pipera. O zonă de mare dezvoltare. Acolo urmează să fie un parc de 173 de hectare. Programul de sensuri unice și de mărire a numărului de locuri de parcare. Programul inovativ de introducere a centralelor de cvartal, între blocuri, care să fie o alternativă la RADET, care are probleme mari de funcționare, niște rețele nereparate de ani de zile. Dezvoltarea zonei Piera, zona de bussiness, unde, în colaborare cu Primăria Capitalei vom realiza peste 30 de artere noi care vor lega – e o zonă foarte înghesuită, nu acum că e pandemie, dar înainte, toți cei care treceau pe acolo știu că era totul blocat – și 30 de străzi noi ar ajuta foarte mult zona și ar pune umărul la dezvoltarea uneia din cele mai fierbinți zone de bussines, care creează sute de mii de locuri de muncă pentru București. Deci, eu afirm acum, și veți vedea: în doi ani de zile, centrul Bucureștiului se va muta în Sectorul 2, în zona Barbu Văcărescu-Pipera.
Reporter: Să revenim la discuția cu doamna Firea…
Dan Cristian Popescu: Da, doar pe acele proiecte… Dânsa, după discuție, mi-a spus: aș vrea să te susținem pe tine la Sectorul 2. Am fost mirat, pentru că îl aveau candidat pe dl Onțanu. Și totul a decurs foarte repede. Au renunțat la dânsul și m-au susținut pe mine, ceea ce mi-arată că vor să schimbe modul de lucru. Iarăși, marea supriză a fost că, pe de o parte, văzusem negocierile dintre PNL și USR-PLUS, care au durat patru luni de zile și care s-au referit doar la funcții. Deci PNL cu USR au negociat funcții: primari cine sunt, omul tău să fie primar, omul meu să fie viceprimar, omul celuilalt să fie celălalt viceprimar, să se ocupe de un domeniu sau altul. Și-au împărțit, efectiv, ca o pradă. Și citi-manageri, directori, și-au împărțit funcțiile, având intenția să monopolizeze totul. Pe când discuția cu doamna Firea a fost efectiv despre proiecte, nu mi s-a impus să fac contract cu cineva, nu, nimic… Deci, te susținem pe aceste proiecte, mi se par foarte bune și le vom introduce și noi în proiectele Capitalei. Mi s-a părut o mare diferență de abordare.
Reporter: Ai vorbit acum de negocierile pentru stabilirea candidaților, dintre PNL și USL. Poți să ne dai ceva detalii de acolo? Ce s-a întâmplat, în special în cazul Sectorului 2? De ce totuși au sacrificat cel mai bine plasat candidat la o funcție de sector?
Dan Cristian Popescu: De ce au făcut-o? Nu am o explicație. Dar pot să vă spun cum am văzut eu aceste negocieri. Cam cu două luni înainte de decizia finală m-am pomenit atacat din toate părțile din zona USR-PLUS. Atacat doar cu cuvinte, nevenindu-se cu nici un argument concret. M-am pomenit acuzat de președinții USR și PLUS de pe București, dl Năsui și dl Voiculescu: că ei vor să eradice hoția, că nu mă pot susține pe mine, m-au făcut mafiot, hoț, în toate felurile…
Reporter: Aceste atacuri fiind publice?
Dan Cristian Popescu: Publice! Păi i-am și dat în judecată. Ce m-a frapat – sigur, multă lume blamează politicienii, în general: “toți politicenii fură”… m-am întâlnit cu astfel de lucruri – dar dl Năsui, a cărui familie a făcut marea afecere Motorola în anii 1990, să spună despre alte persoane, fără să prezinte probe, să pronunțe măcar cuvântul “hoț”, mi se pare jenant. Dânsul a studiat în străinătate pe banii furați de la statul român, din afacerea Motorola. Are nu știu ce proprietăți de acolo. Cum poate să pronunțe cuvântul? Adică ori are niște dovezi clare, și, sigur, se duce la Parchet și depune vreo dovadă, sau tace din gură. Adică, nu e vreo instanță morală. Faptul că e din familia unor infractori dovediți de instanță… Deci, ei n-au putut fi condamnați pentru că au fost faptele prescrise. Din anii 1990 s-a tergiversat, până în 2001, și instanța a spus: a fost o mare hoție, doar că nu îi putem condamna pentru că s-au prescris faptele. Deci, dânsul să se erijeze într-o instanță morală, mi s-a părut jenant. La fel, domnul Voiculescu. Păi, când bunicul tău a fost șeful reprezentanței DIE de la Viena, tatăl tău a fost colaboratorul Securității comuniste, cum poți să te erijezi în instanță morală să vorbești tu despre alte persoane că sunt într-un fel sau altul? Repet: ori ai niște dovezi, ori taci din gură. Așa ar fi frumos. Deci, pe ambii i-am acționat în instanță și le-am cerut daune, pentru că m-au atacat. Sigur, scopul lor era să mă denigreze, pentru ca să își ușureze negoierile pentru cel de la Sectorul 2, de la USR, care era prietenul foarte bun al d-lui Barna, din Min isterul Fondurilor Europene. De ce sunt foarte buni prieteni? Nu știu, probabil că au colaborat la Minister… Și dl Barna la fel, m-a atacat public, în toate felurile: nu-l putem susține, a colaborat cu PSD-ul. Păi, am fost viceprimarul Sectorului 2. Viceprimarul este ales de Consiliul Local.
Reporter: Ai avut colaborări în senul ăsta cu PSD-ul sau, eu știu, negocieri anterior?
Dan Cristian Popescu: Nu au fost negocieri de nici un fel. Deci eu am fost viceprimarul sectorului. Și din acea poziție, sigur, am avut o colaborare cu primarul sectorului. Dar, în momentul în care te aleg cetățenii într-o poziție… Dacă ești în Parlament: nu poți să spui nu vorbesc cu cineva din Parlament. Și eu am fost ales de oameni. Dacă cetățenii spun: trebuie să colaborezi tu, din partidul X, cu tine, din partidul Y, n-ai ce să spui. Am avut, sigur, atitudinea celor de la USR, din Consiliul Local: patru ani de zile nu au avut nici un proiect și au votat contra cam tuturor proiectelor. Adică, au spus: “nimic nu-i bun, dar noi nu avem nici o idee”. Eu nu puteam să stau pe bani publici și să spun: „mă opun la orice, nu facem școli, nu facem străzi, că a zis unul de la PNL”. Acolo suntem primarul, viceprimarul Sectorului, nu mai suntem al unui partid. Suntem consilierii Sectorului 2. Deci trebuie să facă diferența. Un partid te susține în alegeri, dar când ajungi într-o funcție publică îi reprezinți pe oameni.
Reporter: Ți-a fost greu să iei decizia aceasta de a accepta susținerea din partea PSD și cum au reacționat oamenii din jurul tău, echipa, cetățenii?
Dan Cristian Popescu: Să știți că decizia a fost foarte grea pentru mine. Pentru că eu încerc să fiu constant și să nu schimb partidul așa, ca un lucru uzual. Dar, după ce am cumpănit foarte bine, să știți că am făcut-o din toată inima. Deci, chiar dacă mi-a fost greu, am cântărit-o și am acceptat această susținere pentru că mi-am dat seama că cei mai importanți sunt oamenii și proectele pentru ei. Toată munca mea de ani de zile s-ar fi aruncat în van, dacă nu mergeam pe acest drum. Și încă o dată le mulțumesc pentru că au avut ideea și puterea de a renunța – v-am spus – la un candidat destul de obosit și la propriu și la figurat.
Reporter: Cum s-au reflectat aceste evenimente, cum au fost percepute de oamenii din organizația Sector 2 a PNL?
Dan Cristian Popescu: Să știți că a fost o mare dezamăgire și pentru dânșii, pentru că toți merseseră pe un anumit drum, și am fost și eu foarte surprins atunci când, fără să cer vreunui membru de la PNL Sector 2 să facă vreun gest, aproximativ 80% dintre membrii filialei și-au dat demisia. De la secretarul general, până la mulți membri din conducerea filialei, membrii simpli cei mai mulți, 4 din 6 consilieri locali. A fost o revotă față de această decizie și mare parte au și vrut să vină alături de mine în Partidul Social Democrat. Deci am fost suprins că au luat această decizie. S-au mobilizat, au spus că s-a făcut o mare porcărie și o mare nedreptate, și că Sectorul 2 are nevoie de o conducere coerentă, de cineva cu experiență, și ca proiectele pe care le-am început să fie continuate.
Reporter: Am înțeles. În legătură cu chestiunea asta am vrut să te mai întreb dacă simți vreun inconvenient, vreo incomoditate în raport cu faptul că ești susținut de o echipă față de care există anumite nemulțumiri ale bucureștenilor, cum ar fi nemulțumirile față de anumite nerealizări ale doamnei Firea, în legătură cu lipsa de apă caldă, cu traficul care nu a fost încă fluidizat…
Dan Cristian Popescu: Da, sunt persoane care, la prima vedere spun: “domne, te-ai dus la PSD!”, dar după aceea spun: „oricum o să te votăm”. Și, să știți că, faptul că eu am mers acolo o să aducă și un plus de valoare – spun eu și o spun și cetățenii Sectorului 2 – și soluții suplimentare. V-am spus, doamna Firea le-a îmbrățișat și a fost bucuroasă să colaborăm pe aspecte care nu au fost încă rezolvate în București.
Reporter: Cum ai început implicarea în lupta politică?
Dan Cristian Popescu: Deci în politica reală am început în 2012, candidând pentru Parlament – am vrut pentru primar și nu m-au lăsat, și am mers la Parlament – din partea Forței Civice. Dar, așa, impicarea în viața social politică a fost din perioada Revoluției, chiar dacă aveam 14 ani, cu colegii, cu copiii de acolo. Ne-am implicat după aia în Piața Universității, mitingurile acelea din anii 1990. Și după aia am fost la PNL, cam un an de zile, la elevi, după care la PNȚCD. Am fost traseist, să știți, de la 14 ani… (râde) Culmea, că am plecat din PNL pentru că făcuseră guvernul cu FSN. La fel cum am plecat în 2012 din PNL pentru că intraseră în colaborare cu PSD, în USL.