Noi dezvăluiri la 500 de ani de la moartea lui Anne Boleyn

Anne Boleyn a fost decapitată cu cruzime de regele Henric al VIII-lea după ce acesta a acuzat-o de adulter, în prealabil.

Mult timp ce istoricii au presupus că acestea sunt acuzații false, însă o poezie contemporană a oferit o perspectivă asupra fostei regine, despre care un istoric susține că face afirmațiile mai credibile, scrie Dailly Express.

Anne a fost a doua dintre cele șase soții ale lui Henry și mama reginei Elisabeta I. Este o figură controversată în istorie, întrucât relația ei cu Henry l-a determinat pe rege să divorțeze de prima sa soție, Catherine de Aragon. Datorită faptului că divorțul era incredibil de rar în perioada Tudor, aceasta a însemnat că Anglia trebuia să se despartă de Roma și de catolicism, doar pentru ca Henry să se poată căsători cu Anne.

Când a decis să o condamne la moarte după doar trei ani de căsătorie, mulți credeau că monarhul a acuzat-o de adulter cu cinci amanți – inclusiv cu fratele ei – pentru că voia să ia o a treia soție, Jane Seymour.

Anne nu a reușit să-i ofere un fiu și moștenitor, astfel încât părea logic ca afirmațiile lui Henry să fi fost falsificate, dându-i monarhului ocazia să se poată căsători cu noua lui dragoste fără să fie nevoit să treacă printr-un alt divorț.

Cu toate acestea, profesorul de istorie la Universitatea Southampton, George Bernard, este de o altă părere.

El a examinat o poezie din 1545, scrisă la nouă ani după moartea Annei, de Lancelot de Carles, care era un ambasador francez la curtea lui Henry.

Titlul poeziei este „O scrisoare care conține acuzațiile penale împotriva reginei Anne Boleyn din Anglia” și sugerează că, până la urmă, a fost vinovată de adulter.

Rechizitoriul susține că „prin sărutări, atingeri, cadouri și alte incitații”, ea a sedus bărbații.

Se crede că regina l-a sedus pe muzicianul Mark Smeaton, care a mărturisit ulterior că este iubitul ei, deși s-ar putea să fi fost torturat sau i s-a promis libertatea în schimbul unei astfel de mărturisiri.

Un alt iubit presupus a fost șeful camerei private Sir Henry Norris, care a fost arestat și el.

Sir Francis Weston și Șir William Brereton au fost amândoi arestați pentru aceleași acuzații de adulter, în timp ce propriul ei frate George, vicontele Rochford, care a fost ultimul bărbat implicat în viața amoroasă a Annei – a fost acuzat de trădare și incest.

Toți cei cinci bărbați au fost executați împreună cu Anne, chiar aceasta dacă și-a susținut inocența până la moarte.

Articolul precedentVânzarea operațiunilor TikTok din SUA este iminentă
Articolul următor20 de jurnalisti reținuți în Belarus