Naomi Osaka părăsește turneul WTA în semn de protest pentru împușcarea lui Jacob Blake

Starul japonez de tenis Naomi Osaka a ieșit dintr-un turneu important de tenis de la New York într-un protest față de împușcarea poliției lui Jacob Blake, potrivit BBC.

„Ca o femeie neagră simt că sunt lucruri mult mai importante astăzi, care au nevoie de atenție imediată, mai degrabă decăt să joc tenis”, a scris Osaka pe Twitter.

Turneul ATP a fost acum suspendat pentru joi.

Blake, un bărbat negru neînarmat, a fost împușcat în spate de poliție.

Împușcarea sa duminică, în Kenosha, Wisconsin, a stârnit un val de proteste, dintre care unele s-au transformat în violență și un boicot în creștere din partea vedetelor sportive.

Protestele s-au răspândit și într-o serie de alte orașe americane, inclusiv Portland, Oregon și în Minneapolis, Minnesota, unde uciderea de poliție a unui bărbat negru neînarmat George Floyd, în mai, a stârnit protestele  Black Lives Matter în întreaga SUA și la nivel mondial.

Organizatorii WTA Western & Southern Open din New York au declarat că turneul va fi suspendat până vineri.

“În calitate de sport, tenisul adoptă o poziție colectivă împotriva inegalității rasiale și a nedreptății sociale, care a fost din nou aruncat în prim plan în Statele Unite”, se arată în declarație.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Osaka, de două ori campioană de Grand Slam, a declarat pe Twitter că a renunțat înainte de semifinală.

„Nu mă aștept să se întâmple nimic drastic cu mine, nu joc, dar dacă pot începe o controversă într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcția corectă”, a spus ea într-o declarație în engleză și japoneză pe Twitter .

„Urmărirea genocidului continuu al oamenilor negri de la mâna poliției, sincer îmi face rău”, a replicat Osaka.

„Când se vor termina toate acestea?”

Părinții lui Osaka sunt japonezi și haitieni și, ca femeie bi-rasială care joacă pentru Japonia, a fost ea însăși ținta unui rasism intens în Japonia.

Într-o campanie publicitară, pielea i s-a albit, iar comediantii au glumit că ar trebui să folosească înălbitor pentru a-și schimba culoarea pielii.

Articolul precedentRusia a început vaccinarea moscoviților cu Sputnik V, contra noului coronavirus
Articolul următorNoul bilanț de coronavirus în România: Peste 1.500 de noi cazuri și încă 38 de pacienți decedați