Rusia afirmă că nu există dovezi că Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit / Angela Merkel cere Rusiei anchetă în acest caz

Directorul Biroului de Medicină Legală din Moscova, Serghei Şigheev, a declarat că este „prematur” să se ajungă la concluzia că opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că medicii germani s-au pripit spunând că Navalnîi a fost otrăvit, scrie Agerpres

Directorul Biroului de Medicină Legală din Moscova, Serghei Şigheev, a spus că este „prematur” să se ajungă la concluzia Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit, fără identificarea unei otrăvi anume, conform TASS.

„Activitatea colinesterazei variază semnificativ de la o persoană la alta, în special din cauza anumitor boli cronice”, a declarat Şigheev, potrivit DPA.

„În prezent putem vorbi doar de faptul că s-a descoperit la pacient o scădere a activităţii colinesterazei. Pe asta se bazează concluzia privind otrăvirea cu un inhibitor de colinesterază. Concluzia este prematură”, a adăugat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că medicii germani s-au pripit cu concluzia lor, potrivit AFP.

„Analiza medicală a medicilor noştri şi cea a medicilor germani concordă în totalitate. Însă concluziile lor diferă. Nu înţelegem această precipitare a colegilor germani”, a spus el într-o videoconferinţă de presă.

În acelaşi timp, Peskov a declarat că, în acest moment, Kremlinul nu vede nevoia de a investiga circumstanţele care l-au adus pe Navalnîi în această stare, potrivit Reuters. El a precizat că va fi lansată o investigaţie atunci când s-ar stabili definitiv că el a fost otrăvit.

„Dacă este identificată substanţa şi dacă se stabileşte că este vorba de otrăvire, atunci va exista un motiv de investigaţie”, a adăugat el.

Cele două luări de poziție vin după ce, ieri, medicii spitalului Charité din Berlin, au confirmat că în corpul lui Navalnîi au fost găsite „urme de otrăvire”. Substanța exactă cu care politicianul a fost otrăvit nu a fost încă identificată, dar medicii continuă analizele.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să ancheteze suspiciunea că Navalnîi a fost otrăvit şi ca vinovaţii să fie traşi la răspundere.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. El a organizat mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin.

Navalnîi a început să se simtă rău joi, în timpul unui zbor de la Tomsk, Siberia, spre Moscova, iar aeronava a aterizat de urgenţă în oraşul siberian Omsk pentru ca opozantul să fie spitalizat.

Articolul precedentSituație incredibilă în baschetul feminin românesc: Federația recomandă contracte de maxim 3 luni
Articolul următorKelemen Hunor: UDMR va stabili în ziua votului dacă va vota sau nu moțiunea împotriva Guvernului