Otrăvirea liderului opozitiei, Alexei Navalny se încadreaza într-un tipar al Kremlinului de a-si reduce la tăcere opozanții. The Moscow Times rememorează o listă a mai multor personalități ruse critice la adresa Kremlinului.
Criticul principal al Kremlinului, Alexei Navalny, a rămas în comă într-un spital siberian la câteva ore după ce s-a îmbolnăvit din cauza a ceea ce probabil ar fi fost o substanță toxică în ceaiul său, a declarat joi purtătorul său de cuvânt.
Incidentul a adus aminte de alte câteva de otrăvire sau atacuri suspecte de otrăvire care au implicat activiști ruși, jurnaliști și foști spioni pe o perioada de mai bine de un deceniu.
Sergei și Yulia Skripal, 2018
Fostul agent dublu Sergei Skripal și fiica sa Yulia au fost spitalizați în stare critică după ce au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul britanic Salisbury. De atunci s-au recuperat și s-a raportat că au fugit în Noua Zeelandă sub noi identități.
Marea Britanie a acuzat serviciile ruse că i-au otrăvit cu Novichok, un agent nervos de grad militar. Rusia neagă otrăvirea, bineînțeles.
Pyotr Verzilov, 2018
Activistul Pussy Riot și editorul Mediazona, Verzilov, a fost dus de urgență la un spital din Moscova, după ce și-au pierdut brusc vederea, auzul și mobilitatea. Ulterior, el a fost transportat aerian în Germania, unde medicii au spus că simptomele sale sunt puternic indicatoare de otrăvire.
Anchetatorii ruși „nici măcar nu au încercat să-mi investigheze tentativa de asasinat în cei doi ani care au trecut”, a spus Verzilov, joi, în urma suspiciunii de otrăvire a lui Navalny.
Vladimir Kara-Murza Jr., 2015 și 2017
Activistul de opoziție și jurnalistul Kara-Murza Jr. aproape a murit din cauza insuficienței renale în primul incident din 2015. El a fost internat în spital cu simptome de otrăvire similare și plasat în comă indusă medical în 2017.
Rusia a negat, din nou, otrăvirea lui Kara-Murza.
Alexander Litvinenko, 2006
Fostul spion rus și critic al președintelui Vladimir Putin a petrecut șase ani în exil în Marea Britanie, când a fost otrăvit cu izotop radioactiv-poloniu-210.
O anchetă britanică a concluzionat, 10 ani mai târziu, că Putin „a aprobat” probabil omorârea lui Litvinenko. Kremlinul a negat implicarea.
Anna Politkovskaya, 2004
Jurnalistul de investigație și criticul războiului brutal al Rusiei împotriva separatiștilor din Cecenia s-a simțit rău și a leșinat după ce a băut ceai în zborul ei pentru a acoperi asediul Beslanului.
Politkovskaya a fost împușcată mortal în blocul său de apartamente din Moscova, doi ani mai târziu, într-o ucidere a liderilor de opoziție, blamată pe Kremlin. Autoritățile au refuzat implicarea și cinci bărbați au fost condamnați pentru crimă în 2014.
Yury Shchekochikhin, 2003
Shchekochikhin, un jurnalist de investigații, a avut simptome ale unei reacții alergice severe și a murit în mod misterios cu câteva zile înainte de a planifica să se întâlnească cu anchetatorii FBI din Statele Unite. Anchetatorii ruși au spus că Shchekochikhin a murit din cauza unei reacții alergice nespecificate. Colegii săi susțin că a fost otrăvit cu o toxină rară.