Producătorii din industria alimentară care își vând produsele în România vor avea de respectat o nouă lege, care impune scăderea procentului de grăsimi hidrogenate din alimentele puse pe piață, transmite Digi24.
Grăsimile hidrogenate, cunoscute și ca acizi grași trans, sunt un ingredient găsit în cantități periculoase pentru sănătatea omului în produsele de patiserie, cele de tip fast-food, maragrină, mezeluri, chipsuri sau snack-uri. Acestea sunt folosite pentru a prelungi valabilitatea produselor și a da un aspect mai plăcut, însă cresc riscul apariției bolilor cardio-vasculare a diabetului de tip doi şi al cancerului.
Legea care impune producătorilor să limiteze procentajul în care aceste grăsimi pot face parte din alimente la maximum 2% a fost promulgată miercuri de Klaus Iohannis. Produsele în cazul cărora acest procentaj este depășit vor fi retrase de pe piață.
Legea este adoptată în România în baza unui regulament care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate adoptat de Comisia Europeană acum un an.