Proteste anti monarhice în Thailanda

Ar fi fost un act de neconceput în Thailanda, în urmă cu câteva luni, ca aproximativ 10.000 de protestatari antiguvern să se adune, duminică, la Monumentul democrației din Bangkok, unii cerănd lareforma monarhiei țării. Acum, însă, s-a întâmplat, anunță CNN.

Protestul a fost cel mai mare miting anti-guvernamental, de când militarii au preluat puterea, în urmă cu șase ani și a venit după o lună de manifestații aproape zilnice începute de studenți din toată țara, de atunci atrăgând o mare parte a societății.

Furia în rândul tinerilor dezamăgiți s-a simțit încă de dinaintea alegerilor din martie 2019, ceea ce i-a acordat prim-ministrului general, Prayut Chan-o-cha, încă patru ani în funcție. Duminică, tineri și bătrânii au fost văzuți cerând reforme democratice, schimbări în constituția scrisă militar și chiar dizolvarea parlamentului.

„Sunt atât de încântat să văd că mulți oameni s-au alăturat protestului astăzi”, a spus Arnon Nampa, unul dintre liderii protestului.

„Mișcarea a depășit doar grupul de tineri – așa cum vedeți, sunt mai mulți oameni în vârstă, iar unii dintre ei chiar au participat la protest împreună cu familia”, a mai declarat acesta.

Nampa, militant pentru drepturile omului, a fost arestat pentru scurt timp la 7 august, sub acuzații de sediție legate de un protest anterior la care a participat.

„Nu mi-e teamă, aștept acest moment de foarte mult timp. Instanța mi-a acordat cauțiune, nu ar trebui să repet aceleași infracțiuni, dar nu înseamnă că nu îmi pot exercită drepturile în temeiul Constituției”, el a spus.

Un grup mic, dar din ce în ce mai vocal, solicită reforma monarhiei, o idee radicală în Thailanda, unde instituția regală puternică este privită de mulți cu reverență asemănătoare cu zeitățile. Țara are unele dintre cele mai stricte legi ale lese majeste din lume și defăimarea regelui, reginei, moștenitorului sau a regentului poate însemna o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Legea a fost folosită tot mai mult ca instrument politic, deoarece cetățenii thailandezi obișnuiți – precum și guvernul – pot aduce acuzații în numele regelui.

Articolul precedentCoronavirus: 1.723 de amenzi aplicate în ultimele 24 ore
Articolul următorRecord de temperatură în SUA